heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Tematikus ZS-kat day #2 - Vámpíros-vérfarkasos "klasszikusok"

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 1000. moziajánló: Csábító leckék (2024.03.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló (2013.01.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Az idő farkasfoga

Újra összegyűltünk az Úr színe előtt, izé, akarom mondani, újra összeültünk mozizni. Ezúttal annyira nem is igaz a címben a ZS kategória, a választott filmek az imdb-n egyáltalán nem állnak rosszul. A dolog érdekessége most inkább az, hogy mit is mutat egy horrorfilm 10-20-30 év távlatából. Nevetségesek az effektek? Furcsa látni mára befutott (vagy éppen kifutott) színészeket, amint a szárnyaikat próbálgatják? Működnek ma is a sztorik, amiken anno izgultunk? Mindhárom választott film olyan, amit Raf meg én már láttunk (ellenben a lányok még nem). Szilárd ezúttal nem tudott jönni, helyette viszont beszállt Orsiék macskája, Ede. :-)

Persze ezúttal sem az önmegtartóztatás jegyében ment a mozizás, sőt. Sör, bor, kóla, popcorn, csoki és egyéb finomságok, mint Orsi remek lazacos-krémsajtos sörkorcsolyája társaságában :-) ment a műsor, megállás nélkül:

De nem is húzom az tovább időt, vágjunk bele. :-)


Egy amerikai farkasember Londonban

horror
1981, imdb pontszám: 7,6

Raf ajánlója
Sajnos azt kell mondanom, hogy egy kicsit megkopott a film az elmúlt 31 év alatt. Természetesen NEM az effektusok terén - mert továbbra is osztozok Wolkens véleményén: továbbra is a top 3 farkasember-átalakulás van a filmben.
Sajnos a film tempója az, ami hagy már kívánnivalót maga után. Feltűnően sok az üresjárat a filmben, annak ellenére, hogy egy rövid mozival van dolgunk. Szerencsére a fekete humor (és a trükkök - NO CGI!) kicsit feledtetik az előbbi hiányosságokat.
A történet? Tipikus. 2 fiatal amcsi elmegy Angliába kirándulni, ahol a falusiak figyelmeztetése ellenére eltévednek, egyikőjük meghal. Másik pedig 3 hétre eszméletlen lesz. Majd magához tér. Nem sokkal holdtölte előtt. Londonban. Shall i say moar? ;-)
Kimondottan igényesen megcsinált mészárlások, egy kis meglepetés, szerelmi szál... Szex. Szigorúan 12-es karikával.
7/10. Talán ha nem lennének a csodás gyermekkori emlékek, akkor lehet csak 6/10 lenne. :-)

Wolkens ajánlója
Amióta láttam (és az nagyon régen volt), ezt tartottam minden idők legjobb vérfarkasos filmjének, így most nagyon kíváncsi voltam, hogy csak az idő szépíti-e a képet. Nos, a második benyomás vegyes: mai szemmel nézve meglepően sok az üresjárat és a pusztán időkitöltő jelenet a filmben - a történet szinte teljesen mentes minden fordulattól. Ami viszont van, az sem feltétlenül jól felépített, például a "szende nő vagyok, soha nem cipelek fel ismeretlen pasikat szex céljából a lakásomra, de most kivételt teszek" :-) című eset. Ugyanakkor a film még mindig poénos, élvezetes, szórakoztató, és a mindent elborító CGI korában csodálattal adózunk a 30 éves, pusztán maszkokkal és bábukkal megvalósított filmtrükkök minőségének. 1981-ben ebben a filmben láthattuk minden idők legjobban kivitelezett vérfarkassá változós jelenetét - ez az állítás még ma is megállja a helyét. Érdemes megnézni!


Az elveszett fiúk

horror
1987, imdb pontszám: 7,1

Raf ajánlója
Már a nyolcvanas évek vége, Duran Duran, hidrogénezett frizurák, lázadás, szerelem... Újabb 12-es karikás kufirc.
De a film működik. Sőt!
Kiefer Sutherland (szerintem) élete egyik top alakítását nyújtja, a történet eléggé egyedi (már amennyire egy vámpíros film egyáltalán egyedi lehet!). Jó. Nagyon jó. Megtekintésre ajánlott!
9/10 kategóriáján belül.

Wolkens ajánlója
Mond valakinek az a név valamit, hogy Corey Haim? Corey Feldman? Asszem őket a nyolcvanas években csak a Bravo magazin törzsvásárlói ismerték. :-) Jason Patric talán még ismerős lehet a Féktelenül 2-ből, de igazából csak Kiefer Sutherland maradt a mai napig reflektorfényben. Valószínűleg a filmet sem sokan ismerik... talán kéne egy jólsikerült újrafeldolgozás, mint a két évvel korábbi Frászkarika esetében. Merthogy nem egy rossz darab.
Motoros vámpír macsók, bőrdzsekiben, Duran Duran frizurával, fülbevalóval, plusz egy dögös csaj az egyik oldalon, képregényrajongó vámpírvadász kétbalkezes kissrácok a másik oldalon: Az elveszett fiúk egy pillanatig sem akar komolynak látszani, sőt helyenként kifejezetten vicces. Az effektek ehhez képest egész tűrhetőek, ugyan vér szinte semmi, de legalább van itt is olyan minden előzmény nélküli szoftszex, mint az Amerikai farkasemberben. :-)

Kapcsolódó ajánlók

FrászkarikaA lányok is érdeklődve nézték a filmeket. Most komolyan, a látszat néha nagyon csal. :-)Dog Soldiers (Démoni harcosok)

horror
2002, imdb pontszám: 6,8

Raf ajánlója
Gyakorlatozó katonák, Skócia, érthetetlen akcentus, fegyverek, sérülés, egy fickó, aki többet tud mindenkinél - egy házba bezárva (egy idő után). Kinn pedig farkasemberek.
Ebből nem sülhet ki semmi jó, ugye?
Hát, a szereplők számára semmiképpen sem.
No de nekünk, nézőknek nem lesz panaszunk - jó történet, kellemes maszkok, hiperjó karakterek, kisebb kikacsintások a nézőre.. És azok a kultúrtörténeti utalások! :-)
Igazából 10/10 lenne nálam, de én elfogult vagyok. :-) Szigorúan felirattal - már a magyar cím is rettenetes.
És azért egy kis szex-szerűség is volt. Nehogy már megbontsa a hagyományt! :-) ;-)

Wolkens ajánlója
A filmről már írtam ajánlót korábban, ezért igyekeztem most arra fókuszálni, mi az, amit még érdemes kiemelni, és mi az, ami másodszorra jobbnak vagy rosszabbnak tűnt. De a teljesség kedvéért először a sztori röviden: egy kis katonai osztag számára egy egyszerűnek induló hadgyakorlat hirtelen komolyra fordul, amikor kiderül, hogy az ellenségnek, ha nincs is éles lőszere, de éles fogai és karmai bizony vannak. Megindul a harc a túlélésért, és a maroknyi csapatnak minden lélekjelenlétére és bátorságára szüksége van az öldöklő küzdelemben.
Első és legfontosabb: a filmet akár hangjátékként is érdemes lenne meghallgatni :-), annyira zaftosak a párbeszédek és a szereplők akcentusai. Maguk a karakterek is nagyon eltaláltak, különösen Spoon közlegényé, aki az egész osztag legtökösebb katonája. Simán elhisszük róla, hogy nem fél a haláltól, és ahogy Neo a Mátrixban a látszólag reménytelen helyzet ellenére szembeszáll Smith ügynökkel, úgy hívja ki Spoon maga ellen a vérfarkasokat puszta kézzel (bónusz: van egy zseniális utalás éppen Spoon kapcsán az említett mozira; a művelt néző sikítva röhög :-)).
Másodszor: elsőre kicsit fikáztam az effekteket, nos ez annyira nem volt jogos. Különösen a finálé tűzijátékos jelenetei érdemlik meg a dicséretet.
Összességében: annak ellenére, hogy az imdb-n a három közül a legalacsonyabb pontszámmal bír, messze ez a legjobb közülük. Horrorrajongóknak több, mint ajánlott, simán kötelező!

Kapcsolódó ajánlók

Dog SoldiersJó válogatás volt. :-)

Előzetes

Még konkrétan nem dőlt el, mi lesz a következő témakör, de esélyes, hogy a sci-fi polc környékén fogunk keresgélni. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2012.12.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.06.09.