heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Filmajánlók 52.

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 1000. moziajánló: Csábító leckék (2024.03.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló (2013.01.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló (2012.12.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Kinyírni a világot

akció

Wolkens ajánlója
amikor két hónapja láttuk a Majomembert, azt hittem, megvolt az év legvéresebb akciófilmje. És tessék, máris itt egy még véresebb.
Gondolkodtam azon, hogy úgy kezdjem az ajánlót, hogy "10 érv, hogy a Majomember és Kinyírni a világot ugyanaz a film", és valószínűleg ment is volna erőlködés nélkül... csak hát a helyzet az, hogy a hasonlóságok ellenére a kettő mégis más. De kezdjük azzal, miben hasonlítanak:
- a főhős névtelen
- egy diktatórikus világban akar bosszút állni az anyja gyilkosán, és erre készül gyerekkora óta
- a felkészítő mester nem riad vissza a belélegezhető drogok használatától
- hősünk ételfelszolgálóként jut be a gonosz főhadiszállására, ahol megszámlálhatatlanul sok, különböző szintű ellenséget kinyír, és...
- ... ebben segíti egy kis csapat, egészen...
- ... a liftig, ami felviszi a célszemélyhez...
- ... és közben minden eszközzel is tud sérüléseket okozni, ami keze ügyébe kerül (oké, a sajtreszelőre nem gondoltam volna, pedig baromi kreatív, ott azért az egész nézőtér egy emberként szisszent fel :-))
- utalások más filmekre, és átvett ötletek/jelenetek
Ugye, mennyire egyformának tűnik a kettő?
De van egy markáns különbség, ez pedig a hangulat. A Majomemberből sugárzik a düh meg a társadalomkritika, és humort nyomokban se nagyon tartalmaz. Ehhez képest a Kinyírni a világot helyzetkomikummal és különbözőféleképpen zakkant ellenfelekkel csillapítja a vérgőzös ámokfutást (egy az egyben, mint az Aki bújt), a társadalomkritikai vonalat meg a szatíra irányába tereli, így sokkal kevésbé vehető komolyan. Persze egyébként is nehéz komolyan venni egy olyan akcióorgiát, ahol a főhős egy géppisztolysorozattal kioszt féltucat fejlövést, miközben őt egy tucat, ellenkező irányba haladó géppisztolysorozat egyetlen lövedéke sem találja el.
Bár ez ebben a műfajban nem elvárás, két pozitívumról még szót ejtenék: meglepően jó a színészi játék, különösen a főszereplő Bill Skarsgard, aki egyetlen szót sem szól a filmben, csak a mimikájával játszik, de a többiekre sem lehet panasz. És ennek köszönhetően a lassú részek meglepően jól működnek, pedig ez általában gyenge pont szokott lenni az akciófilmekben.
Összességében hozza a film, amit ígért, de meg sem próbál több lenni. És ez jól van így. Köszönöm, ilyen lovat akartam. :-)

Kapcsolódó ajánlók

Aki bújt
Majomember


Agymanók 2

animációs

Wolkens ajánlója
Röpke 9 évvel az első rész után megérkezett a Pixar stúdió egyik gyöngyszemének a második része... és még jobb is lett, mint az első volt! Ha láttad az elsőt, akkor kötelező, ha meg nem láttad, akkor mindkét rész kötelező. :-)

Raf ajánlója
Riley és érzelmei visszatérnek 9 év után (Ráli világában mondjuk csak 2 év telt el), de mivel beüt a pubertás, bővül az irányítópult, bővül az érzelmek tárháza is - de jajj, jön a konfliktus, majd a megoldás.
Sokkal többet nem lehet mondani az Agymanók kettőről, hiszen lényegében az első részt látjuk újra, minimális változtatással - és ez jelen esetben nem baj, hiszen a "never touch a running system" teljesen igaz. Ugyanolyan szórakoztató, vicces, kikacsintós, mindenkinek szólós -> mindenkinek ajánlósan kötelező.


A csajok háborúja

romantikus
dráma

Wolkens ajánlója
Liv (Kate Hudson) és Emma (Anne Hathaway) kislány koruk óta öribarik, és arról álmodoznak, hogy mindkettőjük esküvője júniusban lesz, a Plaza nevű... épületben? hivatalban? közintézményben? Mindegy is, a lényeg, hogy egy ott tartottnál csúcsabb esküvő már nincs is. Már éppen úgy tűnik, össze is jönnek a dolgok, mindkettőjüknek megkéri a kezét pasija, de aztán egy fatális adminisztratív tévedés miatt valamelyiküknek le kellene mondani az időpontról. Naná, hogy egyikük sem hajlandó. És innentől elszabadul a pokol, a két nő egymást túllicitálva tesz keresztbe a másiknak, mindenféle lehetséges módon, nagyjából pont úgy, ahogy az öt évvel korábbi a Bajos csajokban láthattuk. Esküvőkről lévén szó, a tétek itt nyilván nagyobbak, de ezen felül sok újdonságot nem mutat a film az elődhöz képest. Ha már (1) 2000-es évek és (2) elcseszett esküvő és (3) az egyik mellékszerepben Candice Bergen, akkor a 2002-es Sweet home Alabama, a főszerepben Reese Witherspoon-nal messze jobb választás.


A bérgyilkos, aki nem is volt

krimi
vígjáték

Wolkens ajánlója
Idén Glen Powell az, aki minden filmben IS szerepel. Az Imádlak utálni és a Twisters közé beékelődve érkezett ez a krimivígjáték, amelyben a főállásban dögunalmas filozófiaprofesszort, Garyt alakítja, aki fizetéskiegészítésként és némi adrenalinlöketért személyre szabott kamu bérgyilkosnak öltözve segít be a rendőrségnek a megbízókat elkapni, legyen szó bandavezérről vagy féltékeny férjről. Megy is minden, mint a karikacsapás... egészen addig, amíg hősünk meg nem inog, és lebuktatás helyett el nem küldi az aktuális ügyfelet, a dögös Madisont (Adria Arjona). A bonyodalmak természetesen nem váratnak sokáig magukra, és persze a fordulatok kiszámításához sem kell különösebben megtornáztatni az agyunkat.
Összességében nem rossz, de az előzetes alapján jobbat vártam, különösen a befejezés ébreszt vegyes érzéseket az emberben. Ha már minden mást megnéztél a kategória kínálatában, akkor mehet. Na jó, a Gyagyás gyilkosságon kívül minden mást. :-)

Kapcsolódó ajánlók

Imádlak utálni


Godzilla Minus One

fantasy

Raf ajánlója
Godzilla 1954-ben eredetileg a két, Japánra ledobott atombomba szimbólumaként született (és az eseményekkel való szembenézésként is). Aztán ha egy üzlet beindul: sorra születtek jobb-rosszabb (néha NAGYON rosszabb) folytatások - aztán Roland Emmerich is belefingott a nulláslisztbe, s készített egy amerikai filmet (német rendező és francia főszereplő, well - bár nála már csak Bayham képes (HA EGYÁLTALÁN) több USA-zászlót lobogtatni a filmjeiben), ami csak nevében volt Godzilla, de legalább még szar is. Fun fact: a japók ezt nem hagyták szó nélkül és a Godzilla: Final Wars-ban egy visszakezesből legyakja az igazi Nagy G az Emmerich-féle gyíkot, belepofozva a sydney-i operaházba. Aztán nemrég elkezdte a WB és a Legendary a kaijuverse-t, aminek már ki tudja hányadik installációja fut éppen a mozikban.
Aztán a japánok, mivel olyan fából faragták őket, hogy nem engedik el olyan könnyen a nemzeti kaidzsujukat, összehozták a prequel-t, a Minus 1-et.
Második világháború utolsó napjaiban egy kamikaze-pilóta berezel, s leszáll egy bázison, géphibára hivatkozva - persze a mérnökök sem teljesen hülyék, látják ám, hogy kutya baja sincsen a gépnek. Persze a henyélés és jólét sem tarthat örökké, hiszen este megjelenik a "normál" méretű Godzilla és szétkapja a bázist, a pilótát és a főmérnököt hagyva élve maga mögött tengerbe visszasasszézásakor. Koichi ezután hazatér a porig bombázott Pokióba, s próbál túlélni a szégyenével. Aztán OTT A SZÖRNY, s mivel Japánnak nincsen hadereje, csak a lakossági összefogás mentheti meg az országot. Ha egyáltalán sikerül.
Érdekes látni, hogy ahogy halivúdra ragadt a Toho stúdió filmjeiből, úgy lett ez most már visszafelé is igaz: pár dolog visszaköszön a Legendary-művekből is. Azt megjegyezném, hogy hiába kapott oszkárbácsit a vizuális effektekért, ANNYIRA nem csúcsszuper a kinézet (főleg a víz, az nagyon nem sikerült) - úgy viszont nagyon ott van, ha úgy nézed a filmet, hogy uszkve 10m USD-ből készült. Igen. 10. Millió. Dollár. USA dollár.
Abban viszont igaza van a kritikáknak, hogy az egyik legjobb Toho-godjira film (ha nem a legjobb)!
Ha szereted a klasszikus Godzilla-mozikat, akkor ezt mindenképpen látnod kell - jól néz ki, hommidzsol, társadalomkritikál, próbál szembenézni a II. vh-val is; és még a folytatást is belengeti (vagy az első, 1954-es lenne az most már? ;)).

Kapcsolódó ajánlók

Godzilla vs Kong

A cikk utoljára frissítve: 2024.07.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.