heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hogyan rajzoljunk Groot kiskacsát GIMP-ben?

Fotók téma
Dark Prince GIMP-ben (2009.12.)
Démoni lány GIMP-ben (2010.07.)
Fiktív játékborító GIMP-ben (2011.11.)
Hoth minibolygó GIMP-ben (2010.03.)
Jasmine hercegnő GIMP-ben (2012.03.)
Jedi GIMP-ben (2009.11.)
Lara Croft selfie GIMP-ben (2015.02.)
Lángoló autó GIMP-ben (2018.04.)
Mangarajzolás GIMP támogatással (2013.07.)
Na'vi arckép GIMP-ben (2010.04.)
Softbox házilag (2010.10.)
Szörnynézés GIMP-ben (2010.04.)

Az inspirációt a rajzhoz természetesen a Galaxis őrzői című mozi adta (lásd ajánló), no meg a régi "A root kiskacsa" című egysoros. A téma kellően komolytalan, az elkészítést is lehet lazára venni, néhány óra elég rá - kellemes kikapcsolódás, gyakorlottabb fényképmanipulátoroknak szinte csak ujjgyakorlat.

Első lépésben válasszunk egy alkalmas kiskacsa alapfotót. Fontos, hogy olyan nézetet válasszunk, ami kontúrjaiban jól felismerhetően mutatja a kacsa főbb jellemzőit.
Ha valaki alaposan megfigyelte Groot kinézetét az említett filmben, akkor rájöhetett, hogy azért tűnik igazán embeszerűnek, mert a testét alkotó és mozgató indák pontosan az emberi izomzatot követik, nem csak statikusan, hanem mozgás közben is. Ennek megfelelően próbáljuk a kacsát úgy fadarabokra bontani, hogy az természetes módon kövesse a testfelépítést. A kontúrokat kemény szélű, néhány pixeles ecsettel rajzoljuk meg egy külön rétegen.
A neten keressünk alkamas és nekünk tetsző fa textúrát. Fontos, hogy a textúra részleteinek láthatónak kell lenni a megrajzolt fadarabok méretében, ezért ha túl nagy felbontású textúrát találunk, arányosan kicsinyítsük le.
Másoljuk ki a textúra egy részét a vágólapra, és ezzel fessük ki a területeket a kacsán. A textúrát mindig forgassuk irányba, hogy természetesnek hasson.
Nem kell minden egyes darabhoz új textúradarabot választanunk, de arra ügyeljünk, hogy az egymással érintkező területeket eltérő textúrával töltsük ki.
Ha mindent kifestettünk, akkor jelöljük ki szín szerint a kontúrt, és fessük át azt is fa textúrával. Előtte sötétítsünk a textúrán, hogy a kontúr jelleg ne vesszen el.
Válasszunk egy nem teljesen kemény ecsetet, és sötétbarna színnel fessük a fadarabokra az árnyékos részeket. Az ecset rétegmódját állítsuk Szorzás-ra, így nem takarja el a textúra részleteit, csak sötétít.
A kacsa szemét szintén referenciakép alapján fessünk meg.
Válasszunk egy alkalmas hátteret, ami kiemeli a kacsát.
Az előzőekhez hasonló módon fessünk árnyékot a kacsa alá. Figyeljük meg, hogy a lábak mellett az árnyékok széle határozottabb, élesebb, mint a testárnyéknál (mondjuk fényes napsütésben ez nem igaz :-), de olyat festeni egy fokkal nehezebb...).
Még egy cím kell a képre, és már kész is van. :-)
A Groot kiskacsa

A cikk utoljára frissítve: 2014.09.

Filmajánló: A Galaxis őrzői (2014.10.)

Amikor először láttam az előzetest, amiben szerepelt egy mosómedve géppisztollyal meg egy ember formájú fa, akkor úgy annyira nem voltam ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.