heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hogyan tegyük hölgyismerősünket démonivá egy fénykép erejéig?

Fotók téma
Dark Prince GIMP-ben (2009.12.)
Fiktív játékborító GIMP-ben (2011.11.)
Groot kiskacsa GIMP-ben (2014.09.)
Hoth minibolygó GIMP-ben (2010.03.)
Jasmine hercegnő GIMP-ben (2012.03.)
Jedi GIMP-ben (2009.11.)
Lara Croft selfie GIMP-ben (2015.02.)
Lángoló autó GIMP-ben (2018.04.)
Mangarajzolás GIMP támogatással (2013.07.)
Na'vi arckép GIMP-ben (2010.04.)
Softbox házilag (2010.10.)
Szörnynézés GIMP-ben (2010.04.)

Ez a tutorial valamelyest könnyebb, mint a Sötét Herceg volt, legalábbis ami a GIMP részét illeti. A nehézséget inkább az okozza, hogy rávegyük egy kedves hölgyismerősünket arra, hogy modellt álljon egy fiktív horrorfilm borítójához. :-) Ha sikerült, akkor viszont az eredmény kárpótol a fáradságért. Fotózni jó móka, főleg egy üveg jó bor kíséretében. :-)

Ahogy jeleztem korábban, a kiinduló ötletet az Ördög bújt beléd (eredetiben Jennifer's body) című horror adta. Pontosabban a film Blue Ray kiadásának a borítója.
Hatásos kép, mint mindig, gondolkodjunk el egy pillanatra, mitől működik. A háttérben a misztikus ködbe burkolózó erdő, a kötelező teliholddal :-), a lány testtartása, ami szinte fenyegető, egy ugrásra kész ragadozót juttat az ember eszébe, és emellett fojtott erotikát sugároz.
Ez a kettősség az, amit nagyon nehéz elérni. Fotózáskor sokat kísérleteztünk (már majdnem feladtuk), mire az arckifejezés és a testtartás egyaránt jó lett. Aki nekiáll, készüljön fel erre. Egy tökéletes alapfotót megcsinálni piszok nehéz. De ha megvan, a többi már csak idő és kézimunka.

Mivel én egy lusta dög vagyok :-), ahelyett, hogy elmentem volna erdőt, teliholdat meg fakerítést fotózni, a Google-t hívtam segítségül ezeknek a komponenseknek az összeszedéséhez.

Az alap nyilván egy alkalmas erdő képe háttérnek. Ha megfigyeljük az eredetit, láthatjuk, hogy a hatás egy részét az adja, hogy a fákon nincsen levél, vagyis ez egy halott erdő. Így a "dead forest" megfelelő keresési kritériumnak bizonyult. :-) Lehetőség szerint nagyfelbontású, minimum 2000 pixel széles képet keressünk.
A telihold képe egyszerű eset, tele van vele a net, megfelelő felbontás és minőség nem probléma.
Fakerítést találni nem volt egyszerű, főleg ekkora felbontásban, végül a Mayang's free textures oldalon találtam nagyon jókat. Érdemes böngészni a kínálatot.
Mayang's textures
És végül, de nem utolsósorban a ragadozós alapfotó. :-) Látható, hogy több ponton eltértünk az eredetitől: ruhatárból adódó korlátozások :-), más a frizura, de mégis. Mikor elkészült a fotó, azonnal tudtam, tökéletes lesz.
Első lépésként rendezzük el a komponsenseket, értelemszerűen minden kép külön réteg. A lány fotóját tegyük valamennyire átlátszóvá, hogy pontosan lássuk, mi hova kerül.
Először a háttér készül, ezért kapcsoljuk ki a lányt képét tartalmazó réteget.
Mivel a kerítéses textúra egy fél deszkában végződik felül, ezt a fél deszkát eltüntettem a képről (persze erre már a komponensek elrendezésekor is figyelni kell).
A deszka peremén megcsillan a holdfény, ezért világosítsuk ki. Hogy pontosan kövessük az ívet, válasszuk ki a képen az üres részt, növeljük meg a kiválasztást, hogy belekerüljön a deszka teteje (az én esetemben 20 pixellel), majd csináljuk meg a fény- és árnyékhatásokat.
A deszkakerítés nem csak azért szürke, mert az egész kép az, hanem mert megette az idő. A Színezés menüponttal tegyük monokrómmá. A szín nem teljesen szürke, van benne egy kevés kék meg zöld. Jegyezzük meg a beállítást, mert ugyanezt kell majd alkalmazni a háttérre.
Mivel a faágak belógnak a telihold elé, a rétegrendben a hold van lejjebb. Jelöljük ki a holdat, majd az erdőt tartalmazó rétegre váltva a kör alakú kijelölésből vonjuk ki (Ctrl + kattintás)a faágakat, célszerűen szín alapján. Ne foglalkozzunk vele, hogy nem tudunk minden egyes pixelt kijelölni a vékony gallyakon, a lényeg a tömeghatás. A többit úgyis elnyomja majd a köd. Ha megvan a kijelölés, töröljük, és ezzel láthatóvá válik a teliholdunk.
Mind az erdőt, mind a teliholdat tegyük monokrómmá. A hold fényerejét húzzuk fel majdnem kiégésig. Az erdőn a Görbék menüponttal emeljük meg a kontrasztot ("S" görbét állítsunk be).
Csináljunk egy külön réteget a ködnek (az erdő fölött a rétegrendben), erre fessünk fehérrel a központi részen, illetve feketével a kép szélén. A telihold elé benyúló ágakat is fehérítsük.
Kapcsoljuk vissza a lányt tartalmazó réteget. A kivágás helyet ezúttal rétegmaszkot használtam a háttér eltüntetéséhez. Ennek a lényege, hogy a maszk fekete pontjainál átlátszó a kép, a fehéreknél meg nem. Így a maszkot szerkesztve az eredeti kép rombolása nélkül lehet pixelenként ki-be kapcsolni az átlátszóságot. Hasznos. :-)
Készítsünk két új réteget, egyet a kerítésre vetett árnyékoknak, a másikat a "sminknek". Ez utóbbira visszük fel az összes színezést, a test és a ruházat árnyékaitól kezdve a szemfestékig.
A két réteg szerkesztése nagyjából párhuzamosan folyik - összhangnak kell lennie, hogy a nőalak ne tűnjön oda nem illőnek. Az árnyékokon kívül vigyünk fel fényeket is. A kiinduló képen itt is lágyak a fények - keményíteni kell a hatás fokozásához.
Ezek a változtatások olyan részletekre is ki kel, hogy terjedjenek, mint a szoknya sötétítése a szélek felé, hogy ne ugorjon ki a háttérből.
Húzzuk ki az ajkakat egy erős korallpiros színnel, majd ízlés szerint :-) rajzoljuk meg a lecsorgó vért. A könnyebb kezelhetőség kedvéért külön rétegre raktam.
Készítsünk egy új réteget a szemnek. A szem átszínezésére vonatkozóan tele van tutorialokkal a net, többféle megoldás is lehetséges. Én nemes egyszerűséggel ráfestettem zölddel. :-)
Jöhet a felirat. Hatásában (látvány tekintetében) követni akartam az eredetit, de szövegnek azért kitaláltam valami újat. :-)

Ezen a ponton mentsük le új néven a képünket. Az eddigi alakítások nem destruktívak, értsd, nem rombolják a képminőséget visszahozhatatlanul. Az utolsó szerkesztések viszont olyan változtatásokat tartalmaznak, hogy ha javítási igény merül fel, akkor egy korábbi pontra kell visszamenni. Ez az a pont. :-)
Egyesítsük a lány képének rétegeit: szem, vér, smink és az alapfotó. Aztán egyesítsük a kerítést és a rávetődő árnyékokat. Végül egyesítsük a háttér rétegeit is: hold, erdő, köd.

Az ezt követő módosítások már a finomhangolás kategóriába esnek:
- korrigáljuk a ködöt, ahol kell: az erősebb köd a központi alak körül hatásosabb, másrészt eltünteti a lány derekánál sétáló turistát :-),
- emeljük a lány kontrasztját, hogy "vadabb" hatást érjünk el,
- mossuk el a hátteret véletlenszerű zajjal, hogy még misztikusabbnak hasson a köd,
- a kerítés még túl ép, egy nagy és szabálytalan ecsettel fessünk rá,
- korrigáljunk az egyes komponensek fényerején, hogy összhangba kerüljenek.
Démoni lány

A cikk utoljára frissítve: 2010.07.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.