heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hogyan készítsünk mangarajzot meglevő fényképekből?

Fotók téma
Dark Prince GIMP-ben (2009.12.)
Démoni lány GIMP-ben (2010.07.)
Fiktív játékborító GIMP-ben (2011.11.)
Groot kiskacsa GIMP-ben (2014.09.)
Hoth minibolygó GIMP-ben (2010.03.)
Jasmine hercegnő GIMP-ben (2012.03.)
Jedi GIMP-ben (2009.11.)
Lara Croft selfie GIMP-ben (2015.02.)
Lángoló autó GIMP-ben (2018.04.)
Na'vi arckép GIMP-ben (2010.04.)
Softbox házilag (2010.10.)
Szörnynézés GIMP-ben (2010.04.)

Régen volt már GIMP tutorial, és én közben a tablet használata helyett újabban inkább papírra rajzolgatok... A mostani GIMP tutorial már csak részben PC-n történő képszerkesztést ír le, a munka jelentős(ebb) része papíron zajlik, ceruzával és ecsettel. Ettől függetlenül szórakoztató, és javaslom a kipróbálást - a legtöbb, digitális rajzolással/festészettel foglalkozó könyv szerint is szükséges a hagyományos eszközök használatában szerzett gyakorlat a digitális festészet magasabb szintű műveléséhez.

A kiinduló ötlet az volt, hogy Piroska és a farkas képet szerettem volna rajzolni manga/hentai stílusban. Hogy miért éppen ezt, azt most nem szeretném kifejteni :-), ráadásul a témának rengeteg interpretációja létezik a neten. Én a "harcos Piroska szembeszáll a fenevaddal" vonalat szerettem volna követni. Mivel azonban a rajzkészségem messze gyengébb, mint a GIMP használati készségem :-), úgy döntöttem, meglevő anyagokból indulok ki, GIMP-ben rakom össze az alapokat, aztán a kidolgozás történik majd a szokásos módon kézzel.
Piroskához remek alapot ad a Serenity című film DVD borítója - ez a póz régóta lenyűgöz.
Mangáról lévén szó, az arcot mindenképpen mangásra szerettem volna cserélni, méghozzá haragos arcra. Szerencsére a neten ebből sincsen hiány.
Ahogy egyéb kiegészítőkből sem... az egyetlen, amiről saját fotót készítettem, az az ágy, mert nem találtam megfelelő perspektívájú képet. A "hozzávalókat" összerakva szépen összeállt a kompozíció. A fotók mindegyike kapott egy rétegmaszkot, aztán a maszkok szerkesztgetésével mindegyik képről eltüntettem az oda nem illő részeket. Mivel itt nem fotórealisztikus illesztés a cél, elég a nagyjábóli törlés - a lényeg, hogy az egyes részek arányai és egymáshoz viszonyított helyzete jól látható legyen.
Tekintve, hogy Piroska kosárral megy a nagymamához, és többek között bort visz neki, egyértelmű volt, hogy milyen "fegyverek" lesznek a kezében.
Következő lépésben a montázs kontúrjait átrajzoltam. Ehhez létrehoztam egy új réteget, és a rétegmódot szorzásra állítottam. Aprólékos munka :-), a precizitás ebben a lépésben alapvető fontosságú. Használjunk lehetőleg minél nagyobb felbontást.
Mivel Piroskát mindenki számára a piros kapucnis köpeny azonosítja, ezen a ponton mindenképp hozzá kell nyúlni a rajzhoz. Plusz szerettem volna még néhány hentai stíluselemet is, mint például nagy mellek és hiányos, de legalábbis kihívó öltözet. :-) Mindenesetre az elkészült vázlatot kinyomtattam, és nekiálltam ceruzával rajzolgatni...
Az eredményt aztán újra bescanneltem, és megint átrajzoltam a körvonal rétegen. Így végül előállt a végleges kontúrrajz, ami már tartalmaz némi általam hozzáadott értéket is. :-)
Ahhoz, hogy a részletek rendesen látsszanak, ki kellett törnöm az A4-es papír korlátai közül - úgy döntöttem, a kép A3-mas méretben fog elkészülni. Ráadásul az eddigi ceruzás, fekete-fehér mangarajzaim helyett színesben. Méghozzá vízfestékkel.
Ez hagyján, de azt is kitaláltam, hogy csinálok speed painting videót az egészről. Mivel a fotós állvány alapból nem támogatja ezt a funkciót :-), kellett csinálnom egy kis kiegészítést, hogy mintha egy daru karján lógna, hogy be tudjam vinni a kamerát a készülő festmény - és a fejem - fölé. Kerestem egy lécet a pincében, de mérnöki mivoltomat ezen a ponton sem tudtam megtagadni :-), muszáj volt kiszámolnom, hogyan lesz egyensúlyban a rendszer. Mivel a kamera pehelysúlyú, ellensúlyként elég 1 kg, a konyhában fellelhető bármi (rizs, cukor, liszt), azt viszont pontosan meg kell határozni, hol kell alátámasztani az egészet. Felírtam a nyomatékegyenletet, de mivel másodfokú lett, ronda konstansokkal :-), az Excelt hívtam segítségül a megoldáshoz. Ha valakit érdekel, íme (makrók kellenek).
Darukar számoló Excel
És lassan összeállt minden... Vettem új vízfestéket, keverőpalettát, és persze a papírt - az akvarellfestés tankönyvben leírtaknak megfelelően - leragasztottam az asztalra. Ez egyébként hasznos: festéskor a papír felhullámosodik, de mikor megszárad, újra kifeszül.

A festmény :-)

Hát így néz ki az eredmény. :-) Első kísérlethez képest elégedett vagyok, persze látom a fejlődési lehetőségeket is. :-) Kísérletező kedvűek kedvéért közzéteszem (KKKK :-)) a vonalrajzot 24 MP felbontásban.
A festést bemutató videók elkészültek, és a youtube-on megtekinthetők.
wolkens youtube csatornája
Piroska vonalrajz
Piroska akvarell

A cikk utoljára frissítve: 2013.07.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.02.04.