heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hogyan vegyünk rá egy szörnyet, hogy szemezzen hölgyismerősünkkel? :-)

Fotók téma
Dark Prince GIMP-ben (2009.12.)
Démoni lány GIMP-ben (2010.07.)
Fiktív játékborító GIMP-ben (2011.11.)
Groot kiskacsa GIMP-ben (2014.09.)
Hoth minibolygó GIMP-ben (2010.03.)
Jasmine hercegnő GIMP-ben (2012.03.)
Jedi GIMP-ben (2009.11.)
Lara Croft selfie GIMP-ben (2015.02.)
Lángoló autó GIMP-ben (2018.04.)
Mangarajzolás GIMP támogatással (2013.07.)
Na'vi arckép GIMP-ben (2010.04.)
Softbox házilag (2010.10.)

Hölgyismerőst írtam, bár az én esetemben a lányom volt a fotómodell. Az ötlet egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőnek tűnt... aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem az. Az első kísérlet elég gyászos eredménnyel végződött, szinte minden ment a kukába. A második változat - ami itt bemutatásra kerül - már egész tűrhető, bár a tökéletestől még messze van.

Az ötlet ezúttal a Gamestar magazin egyik számában látott kép alapján született. Sima háttér, véres monszta, és vele derűs nyugalommal farkasszemet néző csaj. Tulajdonképpen Copy/Paste... de azért ennél többre vágytam.

A neten hosszasan keresgéltem megfelelő szörny után, de nem voltam elégedett. Egy jófajta alien megtette volna, de abban semmi kreatív nincsen. Végül úgy döntöttem, egy T-Rex koponyából indulok ki.

Első lépésben - mármint az alapfotó elkészítése után :-) - komponáljuk meg a képet és igazítsuk egymáshoz a részek méreteit.
Töröljünk ki mindent, ami nem szükséges, ízlés szerint rétegmaszk használatával vagy anélkül.
A fogak - a koponyától eltérően - nem kapnak egy ráhúzott bőrt, így külön kell választani őket. Kétszerezzük meg a koponyát, majd az egyik (a rétegrendben felső) példányon töröljük ki a koponyacsontokat.
A koncepció abból az egyszerű tényből indul ki, hogy a dinók és a hüllők fején elég kevés hús van a csonton. Így elég jó fejet kaphatunk egy alkalmas bőrréteg és a koponya kombinálásával. Ugyanakkor a fej nem teljesen követi a csontszerkezetet. Ezeket az eltéréseket javítsuk ki egy külön rétegen, ezzel alakítva ki a fejformát. Nem baj, ha a felületen látszik a mesterséges korrekció, ezt majd a bőr eltünteti.
A szorzás rétegmódot használva feszítsük rá a bőrt a koponyára. Értelemszerűen a bőrt tartalmazó réteg nem lóghat rá a lányra. A szörny fogait tartalmazó rétegnek pedig feljebb kell lennie a rétegrendben, mint a bőrnek.
A vér megfestéséhez három réteget használtam: piros alap, fények, árnyékok. A friss vér tükröző felület, ezért markáns fényeket fessünk, hogy a hatás plasztikus legyen. Egyszerre dolgozzunk a három rétegen. Próbáljuk elképzelni, hogy csorog a vér a pofán és a fogakon.
Mivel koponyából indultunk ki, hiányzik a szem. Készítsünk egy külön réteget és alkalmas minta alapján fessük meg a szemet. A "dragon eye" keresésre a Google remek képtalálatokat ad... ;-)
Ami engem illet, egy vérben forgó szemet gondoltam hatásában megfelelőnek. :-)
A csaj vagányságát fokozza a tetoválás, ez a képnek lényeges eleme.
Én nem vagyok túl jó nonfiguratívban, így itt is minta alapján rajzoltam. Az ívek durva felrajzolását végezzük egy olyan széles ecsettel, amilyen csíkokat akarunk. A korrekciókat radírral csináljuk. Nekem elsőre sosem lett jó a rajz, szinte mindegyik ív a radírozással kapta meg a végleges formáját.
Az eredeti képen fehér "tetoválás" van, így én is fehéret rajzoltam. De végül nem tetszett, így át lett színezve.
Ahogy a korábbiakban, itt is van egy pont, amikor össz kell vonni a rétegeket. Fésüljük össze a szörny rétegeit (fény, árnyék, vér, fogak, bőr, koponya) illetve a lány rétegeit (fény, árnyék, tetoválás, fotó). A képet mentsük el új néven.
Ezen a ponton már csak a háttér hiányzik. Gondolná az ember.
Így hát be is raktam egy esőerdőt, a sima fekete hátteret túl uncsinak éreztem. :-)
Tehát ez az a pont, ahol már majdnem kész vagyunk. Tulajdonképpen nincs más hátra, mint hihetővé tenni a képet. És ez bizony sok-sok szenvedés.
Több órát szórakoztam árnyékolásokkal, fényekkel, színgörbékkel, élek elmosásával, mire az eredmény nagyjából hihető lett. Ahogy írtam az elején, nem tökéletes, de használható. Érdemes összevetni a nyers változattal, és megnézni, hol kellett belenyúlni, és még hol kellene.
Szörny és lány

A cikk utoljára frissítve: 2010.04.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.