heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Filmajánlók 49.

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló (2013.01.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló (2012.12.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Post Mortem

horror

Wolkens ajánlója
2021-ben a Post Mortem-et Magyarország nevezte Oscarra, de elég gyorsan kiesett. Ami nem meglepő, mert nem oda való.
Ami meglepő, az az, hogy a Post Mortem egy hátborzongatóan hangulatos és látványos, rendesen megcsinált horror. Nem kevés kísértetes meg kísértetházas mozit láttam már, de azt nem gondoltam volna, amikor rányomtunk a lejátszás gombra, hogy ez a hazai, kevés szereplős horror simán felveszi a versenyt olyanokkal, mint az Oculus vagy a Bíborhegy, és főleg nem gondoltam volna ezt a technikai kivitelezésről, különösen nem a hollywoodi mértékhez képest röhejes, 3 millió dollárt sem elérő költségvetés fényében. Pedig igen.
A történet szerint 1918-ban járunk, a világháború után. Tomás (Klem Viktor) kis híján odaveszett a csatatéren, talán halott is volt pár percig... és a traumatikus élményt úgy dolgozza fel magában, hogy halottakat fotóz az elhunyt még élő családtagjainak kérésére. Az üzlet, ha nem is pörög, de megyeget, aztán hősünk egy furcsa kislányt, Annát (Hais Fruzsina) követve elkerül egy névtelen faluba, ahol nagy meglepetésére az összes fényképén kísértetek látszanak. Ez még nem lenne akkora baj, de valamiért a kísértetek a fotós feltűnését követően egyre agresszívabbá válnak, így Tomás a lány segítségével - versenyt futva az idővel - próbálja kideríteni, mi az oka a jelenségeknek...
Ha tetszik az alapötlet, és szereted a műfajt, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt. Ugyan vannak kisebb ilyenolyan hibái, de a hangulata magával ragad, és ez egyszerre köszönhető a szépen felépített feszültségnek, a végig baljós zenének, a színészi játéknak, a sápadt színvilágnak és a kifejezetten látványos effekteknek. Kérünk még ilyeneket!

Kapcsolódó ajánlók

Bíborhegy
Oculus


65

sci-fi

Wolkens ajánlója
Adam Driver egy embernek látszó földönkívülit alakít ebben a filmnek látszó valamiben. (Anti)hősünket az űrhajó meteorológia-alkalmazása elfelejtette figyelmeztetni az aszteroidazápor képében manifesztálódó szélsőséges időjárásra (érted, METEORológia, hö-hö-hö), így aztán kényszerleszállást kénytelen végrehajtani a Földön - mikor máskor, mint 65 millió évvel ezelőtt. Bolygónk pedig nem a legszebb arcát mutatja. Egymást érik a rondánál rondább őslények, amik között valahogy egyetlen növényevő sincs, szemmel láthatóan mind ember-, bocsánat, űrlényvérre pályáznak. Mills (Driver) ráadásul pulzál az önjelölt szuperhős és a lúzer között, de többnyire az utóbbi, mivel kábé a saját lábában is elesik, és minden esés után nagyon fáj valamije. Így próbálja megmenteni a tízévesforma Koát (Ariana Greenblatt), aki ráadásul még Millsnél is földönkívülibb nyelvet beszél, nehogy ők ketten véletlenül szót értsenek.
A másfél órás film nagyjából a kétharmadánál válik idegesítően unalmassá (kiszámítható már addig is volt). Helyenként lassan már mindennek is szurkoltam Mills ellenében, a négylábúvá mutálódott T-Rex-ektől a mindent elnyelő mocsáron keresztül a fizikai hülyeségek tömkelegén keresztül vizualizált aszteroidákig.
Ha ez lenne Adam Driver első filmje, akkor lehetne az érv, hogy "fiatal voltam és kellett a pénz", de hogy elismert színészként erre a borzadályra hogyan tudott igent mondani, az rejtély.


Gyilkos a házban harmadik évad

krimi

Wolkens ajánlója
Hőseink idegeit újabb gyilkosság borzolja: az áldozat ezúttal egy filmsztár (Paul Rudd), akit elég sok ember utált, így aztán nehéz eldönteni, ki is utálhatta legjobban. Az amatőr nyomozó trió, Charles, Mabel és Oliver (Steve Martin, Selena Gomez, Martin Short) többszörösen is érintett az ügyben: egyrészt konkrétan a nyakukba esik az aznap este az árnyékvilágot már másodszor elhagyó pasi hullája, másrészt az illető éppen az Oliver rendezésében színpadra kerülő előadás főszereplője, ráadásul a darabban Charles is játszik. Szóval van mit kibogozni, és akkor ott vannak még a párkapcsolatok is, amiben kedvenceink sokkal kevésbé mozognak otthonosan, mint a gyilkosságok felderítésében.
Ahogy eddig is, kellemes kikapcsolódás a sorozat, de! erős pluszpont, hogy ezúttal megnyerték az évadhoz az egyik legnagyobb színésznő-legendát Meryl Streep személyében, és említésre érdemes még Matthew Broderick vendégszereplése is, aki most éppen saját magát alakítja.

Kapcsolódó ajánlók

Gyilkos a házban első évad
Gyilkos a házban második évad


Cicaverzum

romantikus
vígjáték

Wolkens ajánlója
A Cicaverzum előzetese a lökött csajjal (Törőcsik Franciska) meg a szexi hangon búgó kandúrmacskával az első percben megvett kilóra... tűkön ülve vártam, hogy végre jöjjön a film is. És, mondjuk úgy, visszafogottan fogalmazva, a film maga már nem vett meg kilóra.
Azt azért erős lenne kijelenteni, hogy a reklámban elsütötték az összes poént, ez messze nem lenne igaz, de hiába a humor, hiába a helyzetkomikum, hiába a jó színészi játék (Patkós Márton a csábító macska szinkronjaként már azzal képes megmenteni egy jelenetet, ahogy a hangjával játszik), a darab egyszerűen nem talál magára. A történet szétesik sztereotip epizódokra, amikben a pillanat felülír mindent, a jelenetek szerves összekapcsolódása nem szempont. A végére eljutunk oda, hogy nagyjából senkinek a motivációját nem értjük, meg azt sem, hogy mi ez az egész. Pedig az abszurd alapötletből lehetett volna a szatírától egy filozofikus hangvételű romantikus vígjátékon keresztül egy szimbólumokkal teletűzdelt társadalomkritikáig bármi. Vagy ezek kombinációja.
Szóval hiú ábránd volt, hogy valami Liza, a rókatündér szintű és színvonalú másfél órát kapunk. Kár érte, az alapötletben sokkal több volt, mint amit a forgatókönyv ki tudott hozni belőle.
De! ahhoz képest, hogy a macskák legendásan NEM taníthatóak, emelem a kalapom az idomárok előtt, sehol nem érezni, hogy egy adott vágásban a kandúr(t éppen alakító macska) ne azt csinálná, amit kell neki.

Raf ajánlója
Fáni (aki nem elefánt, hanem egy frufrus építész leányzó) párkapcsolati problémákkal küszködik - apja (Kiss Tibor, a Quimby énekese és a Moszkva tér záró mondatainak elmonológolója) halála miatt bárki, számára vonzó férfival találkozik, annak elképzeli a halálát, s így nem képes vele semminemű kapcsolatra.
De aztán új pasi jön az irodába - aki hozza magával a fekete macskáját, ki elkezd Fánihoz beszélni, s így zuhan a leányzó bele egy lefelé tartó spirálba, ahol várja őt az őrület és a klasszikus bántalmazó kapcsolat.
Sajnos a film (vagyis hát, az alkotói) nem igazán tudták eldönteni, hogy akkor most mit is akarnak csinálni. Fekete vígjáték-féleség? Hamar eldobják. Romkom? Ez viszi a prímet, de akkor meg minek volt benne a morbid vonal?
Pedig a potenciál, AZ megvolt - elég csak a trélert megnézni, ha azt a filmet csinálták volna meg, sokkal jobbak lennének a visszajelzések (lásd ezt a firkálmányt, itt és most). Így is vannak zseniális karakterek (a három idős grácia telitalálat - pláne, hogy Udvaros Dorottya, Tordai Teri és Martin Márta játsza őket; kemény belegondolni, hogy U. Dorottya is már nagyiszerepekre öregedte magát), Patkós "Rómeó" Márton, mint a macsek(ok) hangja is telitalálat (csak egy egérköhögésnyi hiányzik, hogy hozza Sinkó László "Helló Cicus"-át a Macskafogóból) és a Don't Breathe-ből ismerős Törőcsik Franciska is jó Polgár "Mercutio" Csabával.
Egyszer nézős film - de mindenképpen úgy érdemes beülni rá, hogy letekerjük az elvárásokat, mert a tréler sajnos magasra tette a lécet, amit a film nekifutásból, művészi könnyedséggel lever, hiába hangzik el, hogy egy probléma az álruhás lehetőség. Lehetőség? Igen. Siker? Nem annyira.

Kapcsolódó ajánlók

Liza, a rókatündér


Easttown-i rejtélyek első évad

krimi
dráma

Wolkens ajánlója
Kate Winslet remek színésznő, de a külsejét illetően nem idősödött szépen. Pozitív mellékhatásként viszont így tökéletesen hiteles tud lenni minden "utálom a világot" szerepben, és ezt adja az Easttown-i rejtélyekben is. Elvált, megkeseredett, a múlttal való szembenézés elől a munkába menekülő rendőrnyomozót alakít, akinek rövid időn belül egy meggyilkolt és két eltűnt fiatal lány esetével is meg kell birkóznia.
A hétrészes, epizódonként egy órás sorozat nem kapkod, az első részt teljes egészében az alaphelyzet felvázolására fordítja, hogy aztán fokozatosan tegye egyre nyomasztóbbá a légkört egészen az utolsó részig. Easttown az a kisváros, ahol nincsenek nyertesek, csak vesztesek, még vesztesebbek, és a vesztes szó további fokozott alakjai. Mindenki tud mindenkiről mindent... vagyis azért mindent mégsem, mert akkor nem lehetne ilyen hosszú a széria. :-) Hangulatában helyenként már-már a Dogville-hez közelít, de az egy mestermű, ez meg azért annyira nem. A kötelező nagy fordulat előtti szakasz nyúlik, mint a rétestészta - egyértelműen az utolsó epizód a leggyengébb láncszem a sorozatban. Viszont mentségére legyen mondva, hogy végig következetes marad, az újabb csavarok nem rúgják fel a régieket. Összességében jófajta krimi ez, érdemes végignézni.

Kapcsolódó ajánlók

Dogville
Dogville vs. Manderlay


Marsra, magyar! első évad

vígjáték

Wolkens ajánlója
1-7. rész
Kamu valóságshow egy kicsi, viszont a multicéges működés összes hülye tünetét mutató, fiktív hazai vállalkozásról. Mind a valóságshow, mind a magyarok, mind a multicég szempontjából a karikatúráig túltolt sztereotip karakterek, magukból hibátlanul hülyét csináló színészgárdával (a legismertebb nevek Stefanovics "Köszönjük, Emese" illetve "Anzselika Habpatron" Angéla (ez eleve sokat elárul :-)), Thuróczy Szabolcs és Stork Natasa). Sírva röhögős, ha még nem láttad, kezdd el nézni. Most!
8-13. rész
Az évad második fele sajnos nem hozza azt a szintet, amit az első. A nyolcadik rész számomra az eddigiek csúcspontja, de utána rendesen szétesik az egész, mintha a forgatókönyvírók maguk sem tudták volna eldönteni, mi is történjen, csak időkitöltésnek írták meg a további epizódokat. Szóval ha az említett nyolcadik részt lezáró zseniális zenés performansz után abbahagyod a nézést, valószínűleg nem vesztesz sokat.


A balerina

akció

Wolkens ajánlója
Faék egyszerűségű, még éppen nézhető nézhető koreai bosszúfilm. Nagyjából olyan, mint a Sisu: kevés, de annál intenzívebb és véresebb akciójelenet, köztük pedig lassan vánszorgó cselekmény. Ráadásul itt a legfontosabb kérdésekre pont nem kapunk választ.
Ha még nem láttad a Kate-et vagy a Peppermint-et, inkább azok közül nézd meg valamelyiket, a kategóriában messze jobbak.

Kapcsolódó ajánlók

Kate
Peppermint - a bosszú angyala


Magyarázat mindenre

dráma

Wolkens ajánlója
A Magyarázat mindenre az egyike az idei, állami támogatás nélkül készült, ellenben nemzetközi díjat nyert filmeknek.
Nem véletlenül: tűpontos kórkép, izé, körkép a mai magyar valóságról. Hibátlanul felépített karakterek, hozzá remek színészi alakítások. A MM lehetne 10/10 pontos is, ha mondjuk a két és fél órás játékidő helyett egy óra negyvenöt perc lenne. Vágni lehetne belőle bőven: néhány indokolatlanul hosszú vagy csak simán indokolatlan jelenet hiányát nem érezné meg a film, és cserébe végig feszes lenne a tempó, mert amikor történik valami, akkor az viszont a kellő dinamikával történik. Ajánlott, de erőfeszítést igényel végigülni.


Az alkotó

sci-fi

Wolkens ajánlója
Az esetek nagy részében már a film megtekintése közben van egy kép a fejemben arról, mit is gondolok róla. Az alkotó esetében viszont a moziból kijőve még csak azt sem tudtam megmondani, tetszett-e – mondjuk azt sem, hogy nem.
A téma nagyon aktuális: a mesterséges intelligencia hatása az emberiség sorsára. És persze egy sor ehhez kapcsolódó kérdés: mikor tekinthetünk személyiségnek valakit, lehetnek-e egy robotnak jogai, akár csak a létezéshez, elfogadható-e egy érzelmi kötődés egy számítógépvezérelt, emberi külsővel rendelkező géphez? A film fel is teszi ezeket a kérdéseket, de a klisés válaszokon nem igazán jut túl. Két területen mégis elég jól teljesít: az egyik a háborús pusztítás értelmetlenségének megmutatása, amit már nézni is fájdalmas, a másik pedig a régi Csillagok háborúja filmek hangulatát megidéző, fantasztikus látványvilág. Hűha-élményhez ennyi kevés, de azért egy megnézést megérhet.

Raf ajánlója
Gareth Edwards a Rúzsegy után újra blockbusterben utazik - egy eléggé aktuális témát feldolgozva (lásd még: AI, világuralom, háború, satöbbi). Egy gond van csak a filmmel: nem ártott volna valakit még szerezni, aki jobb történet tud rittyenteni. Mert minden más egyszerűen hihetetlenül lenyűgözően jól néz ki (abszolút értékben is - aztán meglátod, hogy 80(!) millió(!) dollárból készült(!!!!!!4!!!) - és így már nem hiszed el. Én még mindig nem.), konzisztens a látványvilág, a minden. Ennyi pénzből ezt összehozni - EZ a művészet, nem orosz művészként a zongorába szarni a Louvre-ban (mert úgysem értenék meg)! Kár, hogy a történet, ha nem is faék egyszerűségű, de 90%-ban kiszámítható, meglepetések nem fognak érni, ha már láttál pár filmet meg négy Bolygó Kapitánya részt.
Nagy kár, mert álleejtően jól néz ki.
Mindezek ellenére mindenképpen nézős, ha másért nem, mert megmutatja a film, hogy egy ügyese/kreatív arc mit tud összehozni. Legközelebb meg talán jobb írót is vesz maga mellé.

Kapcsolódó ajánlók

Zsivány egyes


Ashoka első évad

sci-fi

Raf ajánlója
Ásóka, a csápos ex-jedi kalandjai folytatódott a Clone Wars, a Rebels és a Mandó után - a sorozattal a legnagyobb gond, hogy ha mindent IS láttál akkor őőőőőőőőőőrületesen lassúnak érződik, mert bizony ezt a sorozat úgy csinálták, hogy akik Rosario Csápzonnal csak a Mandóban találkoztak és nem nagyon tudnak róla sokat, is megértsék, hogy kicsoda Ezra, Thrawn és a többiek (amúgy Anakin Skywalker(!) tanítványa volt, de mivel kitagadta a dzsedirend koholt bizonyítékok alapján, s lett fehérkardos szürkedzsedáj(ISH), s nem tért vissza a Rendbe).
Pedig a sorozat vizualitása, sőt zenéje nagyon jó (nem egy Andor, de az Andor teljesen más vonal és stílus is!), rég nem látott, ismerős (már akinek, ugye) karakterek térnek vissza. Oké, Dawson szegényem a két kiló smink alatt sok mimikával nem tud szolgálni, de az nem az ő hibája, hanem Filonié, aki eredetileg Ásókát olyannak képzelte el, amilyen.
Összességében a jobb SW-sorozatok közé tartozik (ha az Andor még mindig a mérce, akkor csak átlagos lenne, de mint említettem, az teljesen más teaház), mindenképpen nézős kategória.
Aztán, hogy lesz-e második évad vagy legközelebb a Mandoverse-et lezáró filmben látjuk legközelebb Tano úrnőt, hát az nagy kérdés.

Kapcsolódó ajánlók

Andor első évad
The Mandalorian első évad
The Mandalorian második évad

A cikk utoljára frissítve: 2023.11.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2023.11.12.