heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Házimozi hangdobozok

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

Komoly dilemmát okozott az "akarok-e házimozi hangdobozokat építeni" kérdés. Manapság már korántsem biztos, hogy olcsóbban jön ki az ember, főleg ha beéri minimálkivitellel. A végső lökést a hangdoboz felújítás projekt sikere adta meg. Eldőlt a dolog, házimozi márpedig lesz. :-) A hozzávaló mélyláda készítése során szerzett tapasztalatok pedig elég önbizalmat adtak ahhoz, hogy még ráadásul furnérozásra is adjam a fejem...
Az öt hangdoboz becsült költsége mintegy 60-65 ezer Ft tokkal-vonóval.

A korábbiakban követett eljárásokat felrúgva, a következő sorrendet találtam ki:
- először természetesen elkészül a dobozok tervrajza,
- nyers dobozok megépítése,
- átviteli karakterisztikák mérése,
- hangváltó tervezése és építése,
- kész dobozok felületkezelése.
Ezzel - elvileg - el tudom érni azt, hogy a hangváltók méretezése optimális legyen. Ami már induláskor eldöntött volt, hogy marad a bevált elsőrendű váltó.
Házimozi tervrajz
A kísérletezéshez terveztem egy egyszerű keresztváltó NYÁK-ot, amire ízlés szerint lehet felépíteni majd az áramkört. A kondenzátoroknál elég sok furat van, hogy igény szerinti méretű alkatrészt lehessen használni, ráadásul két kondenzátor párhuzamos kapcsolására is lehetőség van (ha a kívánt érték nem elérhető). A magashangszóró hangerejének állításához van egy L-Pad-nak is hely a panelen. Aki használni akarja, annak a beültetés:
L: aluláteresztő szűrő tekercs
CZa és CZb: mélyhangszóró Zobel tag kapacitás
RZ: mélyhangszóró Zobel tag ellenállás
Ca és Cb: felüláteresztő szűrő
RLa és RLb: magashangszóró L-Pad tag ellenállások
Ha nem kell a magasak szintjét csökkenteni, akkor RLa = 0 ohm, vagyis át kell kötni!
Igény esetén RLb el is hagyható (méretezési kérdés).
Keresztváltó NYÁK
A dobozok közül nyilván a frontok a legbonyolultabbak, célszerű az építést ezekkel kezdeni. Mivel 4 mm-es MDF-et nem sikerült szerezni, helyette rétegelt lemez került az előlapra. Ezzel kicsit nehezebb dolgozni, figyeljünk oda. Először vágjuk ki a hangszórók körvonalát a rétegelt lemezből, majd átjelölve az MDF-ből (itt már csak a beépítési átmérőnek megfelelően!). A doboz teteje felől dolgozzunk lefelé, mert - különösen a vékony régetelt lemez - hajlamos a belengésre reszeléskor, és ugye elég dühítő lenne, ha eltörne, tönkretéve az eddigi munkát. Így viszont kisebb lesz a lengő tömeg. Ha kész, alaposan préselve ragasszuk össze a két lapot. A felépítést az alap- és fedőlappal folytassuk, utána ragasszuk helyére az egyik oldalt. Erre már ráépíthetjük a belső merevítőket. A keresztváltó dobozán (ragasztás előtt!) fúrjunk lyuka(ka)t a vezetékeknek.
Ezután helyére kerülhet a másik oldallap is. Az illesztéseknél rengeteget segíthet két alkalmas méretű pillanatszorító. Ezeket még a mélyláda furnérozásakor vettem, de azóta örülök nekik, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ezen ne spóroljon.

A képen megfigyelhetők a dupla előlap kivágásai.
Míg a ragasztó köt, nekiállhatunk a belső kábelezésnek. Mivel jelen esetben a hangfalcsatlakozó a doboz aljára került (a keresztváltó a kísérletezések egyszerűsítésére kapott külön zárt részt), a belső kábelek hossza jelentős. Ha nem akarjuk, hogy összevissza lifegjenek a doboz belsejében, fűzzük át őket a belső merevítőkbe fúrt lyukakon és kábelkötegelővel rögzítsük.
A két mélyközép vezetékét ellentétes polaritással vezessük. Fontos! Erről mindenképpen készítsünk fényképet. Csak így tudjuk majd meggyőzni audiofil barátainkat, hogy mindent megtettünk a káros kábel-kölcsönhatások minimalizálása érdekében. ;-)))
A dobozfalakat ízlés szerint csillapítsuk. :-) (A magam részéről a hangszórókkal szemközti hátfalat illetve a doboz alján levő vízszintes felületeket tartottam lényegesnek.) Hasonlóan ízlés szerint tegyünk bele csillapító vattát. A leírt építési sorrend esetében a doboz aljába be tudjuk helyezni a csillapítóanyagot lezárás előtt, a tetejébe majd a hangszórónyílásokon keresztül kell.
A hátlapon látható kerek lyuk a hangfalcsatlakozó helye, a téglalap alakú lyukon keresztül lesz majd hozzáférhető a keresztváltó.
Közben sort keríthetünk a hangdobozépítés vélhetően legunalmasabb és legkevésbé sikerélményes részére: megfelelően puha illesztést kell készíteni a hangszórók és a doboz közé. Ennek két célja van: egyrészt az illesztés légmentes záródásának biztosítása, másrészt annak megakadályozása, hogy a hangszórókosár a dobozhoz verődjön. Elsőre hihetetlenül hangzik, de nem lehet úgy meghúzni a rögzítőcsavarokat, hogy a kosár ne tudjon berezegni (lemezkosárról beszélünk, azért egy öntvénykosár esetében jobb a helyzet). Aki nem hiszi, próbálja ki, egy kis szinusz sweep-pel olyan szépen be lehet rezonáltatni a vasat, hogy öröm hallgatni. Aki egyszer megtapasztalta, a továbbiakban nem fogja kihagyni az illesztést... :-)
Természetesen több megoldás létezik, én a magam részéről dekorgumit szoktam használni. Ez mintegy 2 mm vastag és ollóval könnyen vágható. Az anyagtakarékosság érdekében negyedkör darabokból érdemes kirakni a teljes gyűrűt, legalább a mélyközepek esetében.
A keresztváltó NYÁK a gondos tervezés ellenére sem lett tökéletes: arra nem hagytam helyet, hogy a mélyeket is lehessen csillapítani. Pedig ugye két hangszóró párhuzamos kapcsolásánál 6 dB-vel nő a szint, és nem 3 dB-vel... figyelni kellett volna az iskolában. ;-)
Persze eleinte nem ettől volt rettenetes a doboz hangja. Megint rájöttem, és javaslom is mindenkinek: összerakás után bekapcsolni a dobozt és legalább két órára otthagyni. (Legalábbis az én szintemen - kifinomult hallással rendelkezők esetében ez lehet két nap vagy akár két hét.)
Néhány óra kísérletezés után összeállt a "lokális maximumnak" :-) tekinthető váltó. Erős idegzetűek megtekinthetik a kísérletezés eredményét a bal oldali képen. :-) Felhívnám a figyelmet a kondenzátorok (kék) mintaszerű párhuzamos kapcsolására illetve a hangfalcsatlakozó rögzítésére. :-)
Gondolom, többeket meglep, mit keres a tekercs a dóm ágában - nos, ez a szobai hangfalakon szerzett tapasztalatokat követi. A DT-99 jelentősen kiemel 10 kHz fölött, amire csak rátesz a doboz D'Appolito felépítése: annyi a magas, hogy az embernek az az érzete támad, hogy a gitár hangjából csak a pengetést hallja. A kis soros tekercs alig mérhetően csökkenti a magasátvitelt, mégis lényegesen kiegyensúlyozottabb lesz a hangzás.
Na akkor végre CD-t neki. :-)
Az érzetet nem tudnám jobban megfogalmazni, mint ahogy Subvoice leírta a honlapján ugyanerről a dómról: egyszerűen több információ jön át rajta. Kedvenc CD-imen - amiket úgy gondoltam, hogy már jól ismerek -, eddig ismeretlen hangokat fedeztem fel. :-) És még csak az egyik doboz szól... :-) Érdekes módon ilyen szempontból übereli a hangdoboz felújítás projekt dobozait is, pedig ott ugyanilyen hangszórók szólnak.
Subvoice honlapja
Az első nyers doboz meghallgatásától a két front doboz befejezéséig "alig" másfél hónap telt el. Ez elsősorban abból adódott, hogy a furnérozás felragasztása - azzal a technológiával, amivel én tudom csinálni - oldalanként kilenc lépésből áll, az egyes lépések között minimum két óra szünettel.
Első lépcsőben tehát szatellitek és center nélkül lett beüzemelve a rendszer. A hangkép nagyon meggyőző, de a kis bázistávolság és a helység aszimmetriája miatt elég szűk a sweet spot. Ott viszont tudja, amit kell. Első komoly filmhang teszt: a Bourne-rejtély autós üldözéses jelenete (angol DTS hanggal). Örömmel jelenthetem, hogy rendesen van mélysége a hangnak, és nem csak statikusan, hanem dinamikusan is. A csörömpölő üvegszilánkokat szinte érzem magamra záporozni :-).
Amit viszont szintén be kell vallani, hogy ezek a dobozok azért kérik a szub támogatást. Lágy zenéken ugyan elég a 70 Hz körüli alsó határ, de a tuc-tuc zenék nagyon elhalnak rajtuk, ha csak magukban szólnak.
Újabb egy hónap elteltével elkészült a teljes szett. Mivel a kis család éppen nyaralni volt, zavartalanul tesztelhettem a rendszert nagy hangerőn is. Élvezetes. :-) Noha nagyon tetszik a cucc, és minden este mozizok is rajta, igyekszek objektív lenni a tapasztalatok leírásánál.
- Mivel a hangszórók nem árnyékoltak, muszáj volt magasra rakni a centersugárzót, hogy ne zavarjon bele a tévéképbe. Ennek ellenére a párbeszédek nem föntről jönnek, hanem a tévéből, leszámítva azt az egy esetet, amikor mono tévéműsort nézek.
- A szatellitek közelsége nem okoz problémát (ettől azért tartottam), de az elhelyezésük nem teljesen optimális. Kétféle problémát okoznak a hangképben: egyrészt a hátulról előre menő hangok "ugranak" a térben, nem elég finom az átmenet (érdekes módon az elölről hátra menő hangoknál ez nem zavaró), másrészt előfordulnak olyan esetek (szintén hátulról jövő hangok esetében), amikor a hangforrás már megjelent a képernyőn, viszont a hang még hátulról szól. Ezen javítana, ha a szatellitek oldalt helyezkednének el, erre viszont a helyiség méretei nem adnak lehetőséget.
És végül a finom részletek: először is hangszóróállvány a hátsó szatellitnek. Mivel egyedi rendelésre készült (hogy harmonizáljon a galéria korlátjával), elég húzós tételt jelentett a teljes költségvetésben, így csak egy darab készült belőle. Főbb jellemzők: forgatható tányér, kábelcsatorna az oszlop belsejében, üreges talp (hogy betonnal kiönthető legyen). Természetesen ;-) tömör bükkfából.
A másik finomság a sorozatszámot tartalmazó gravírozott alumínium plakettek. A dolog onnan indult, hogy kell valamilyen fedél a keresztváltó üregének lezárásához. És ha már több hónapot küzdöttem a cucc elkészítésével, úgy éreztem, egy furnérozott dobozkészlethez méltatlan lenne valami fröccsöntött műanyag fedél... Igazából ezt merem javasolni mindenkinek, hasonlóan az erősítőnél leírtakhoz: erőfeszítéseink megérdemlik, hogy az ilyen részleteket is tisztességesen kidolgozzuk. Utána aztán elégedetten hátradőlhetünk egy üveg sörrel a kezünkben és élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. :-)))

Finomhangolás

Mint írtam a mélyláda részben, a láda a hangszóróhoz képest alul van méretezve. Az eredmény egy púpos karakterisztika (elég jól hallhatóan púpos), amit soros kondenzátorokkal lehet javítani. A korrekció meg is történt, sokkal jobb lett a hang, de még mindig aggresszívnak találtam. A rendszerbeállításoknál egyébként az összes doboz "small"-ra volt állítva, a keresztezési frekvencia 80 Hz-re, így az egyébként is 70 Hz környékéig működő dobozokról a terhelés csökkentése érdekében le lettek vágva a legalsó frekvenciák. Mint tesztjellel hallgatva kiderült, ez jól kivehető lyukat eredményezett az átvitelben. Valószínűleg ezt a lyukat akartam fülre kompenzálni, és ennek az eredménye lett a túl sok mélyhang a rendszerben.
Kísérletképpen visszavettem kicsit a mélyből és a frontokat (csak a frontokat) átállítottam "large" módba, a mélykimenetet "sub+main" állásba, és hallj csodát: megszűnt az aggresszív ütés a mélyekben, gyakorlatilag folyamatos lett az átmenet a frontok és a szub között, eltűnt a karakterisztikából a lyuk. A különbség annyira hallható, hogy rögtön leültettem a feleségemet is a cucc elé, és minden tiltakozása ellenére :-) csináltunk két gyors A/B tesztet (nem tesztjellel, hanem filmmel). Miután gondolkodás nélkül az új beállításokra szavazott, megnyugodtam, hogy nem csak én képzelem be magamnak a dolgot.
Konklúzió: nem szabad sajnálni az időt a rendszer beállítására.

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Biamping (2014.03.)

Ez a projekt valahogy nagyon sokáig húzódott, de mivel komoly nyomás volt a feleségem részéről, hogy már nagyon szeretné hallgatni mind a két ...

Tovább a cikkhez

 

Szobai mélynyomó (2006.01.)

Mikor szóbakerült a házimozi projekt, hamar kiderült, hogy van otthon elég hangszóró ;-) szinte az összes dobozhoz, kivéve a mélynyomót. Némi ...

Tovább a cikkhez

 

Hangdoboz felújítása (2006.11.)

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy jelen esetben a felújításra szoruló doboz is az én művem volt... Ez volt az első szobai dobozpár, amit ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.