heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Mélyláda Kronoscope-hoz

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)
Szóval az történt, hogy kedves kollégám megkeresett, hogy van nekik ez a találmányuk, a Kronoscope, amivel most egy kis animációt is le szeretnének játszani, persze némi hanggal, azon belül is mélyekkel megtámogatva, ergo kéne egy láda. Az igények elég speciálisak:
- méret gyakorlatilag nem számít,
- a láda egy fűtetlen pincében lesz elhelyezve (páralecsapódás lehetséges),
- viszont a falon kívül kellene szólnia,
- ne költözzenek bele egerek, bogarak (nem vicc).
Rövid úton eljutottunk a koncepcióig: méretes bandpass láda 30 cm-es hangszóróval, kifelé álló, de leszerelhető reflexcsővel, szerelőpanellel, hogy hozzá lehessen férni a hangszóróhoz, és az egész kívül-belül festve.

Nem triviális feladvány :-), és mivel a vevő a terveket is igényelte, a tervrajzot ezúttal nem teszem közzé. Legyen elég annyi, hogy 60+90 literes negyedrendű bandpass, MacAudio IceCube 12 hangszóróval. Ami viszont érdekes, hogy hogyan is lehet a fentieknek megfelelő ládát kivitelezni - elsősorban ez lesz a fókuszban.
Kronoszkóp
A "méret nem számít" kitétel sokat segített a tervezésben, ellenben a végére a ládához közel 3 négyzetméter MDF kell. Azért annak már van súlya, a kész ládát ésszel szabad csak emelgetni és mozgatni. A választott MacAudio mélynyomónak kifejezetten jó a nagy láda, 25 Hz-en van a -3dB-s pont. Szeretjük az ilyen ládákat... :-)
Érdemes megnézni, mekkora is a ládához szükséges anyagmennyiség. A párás környezet kezelésére a láda műanyag lábakon fog állni, a festék, amit találtam Kenobiéknál ;-) egy "2 in 1" alapozó + zománcfesték, akril. Mint a tapasztalat megmutatta, teljesen használható: gyorsan szárad és kifejezetten kemény felületet képez.
Na akkor az első furfang: ne költözzenek bele rágcsálók. A reflexcső bejáratába ponthegesztett drótháló kerül. Rögzítés gyanánt bele lesz eresztve a faanyagba, így ahhoz, hogy ne gyűrjük összevissza a hálót, a csövet úgy kell összerakni, hogy a rács rögtön a helyére kerüljön. Ehhez természetesen előre ki kell fúrni a lyukakat.
A cső oldalai, majd a fedőlapja a rács behelyezése után kerül a helyére. Természetesen a csövet még a negyedik lap helyére ragasztása előtt ki kell festeni belülről.
A csövet (is) természetesen a lehető legprecízebben kell összerakni.                                                           
A ládát az egyik oldallapra kezdtem ráépíteni. A hangszóró a függőleges elhelyezésnek köszönhetően a hátlapi szervizpanel lebontása után hozzáférhető marad.
A reflexcsövön mindjárt ki is próbálhattam a festéket...                                                     
... aztán folytathattam a belső elválasztó lapokon illetve a láda belső falain. Természetesen nagyon kell ügyelni arra, hogy a későbbi ragasztási felületeket ne fessük le.
Következő lépésben összeraktam a kis kereret, ami majd a reflexcsövet a helyén tartja. Noha az anyagok méretezésénél ráhagytam 1 millimétert, lötyögésről szó sincs, sőt, mint később kiderült, még kevés is lett a ráhagyás.
Következett az előlap, természetesen a reflexcső helye már ki van vágva (konkrétan a kivágás a cső belső átmérőjének felel meg, ergo meghosszabbítja a reflexcső hosszát egy anyagvastagságnyival.
Felraktam a hátlapot. Na ez hiba volt :-), az illesztések logikája alapján először a másik oldallapot kellett volna, hiszen így nem egyszerű bepasszírozni a helyére a másik oldallapot.
A cső keretének a pontos helyét úgy találjuk meg, ha a csövet a helyére tesszük.
Ezen a ponton már lehet sejteni, mekkora monstrummal is lesz dolgunk...
Mint megfigyelhető, a festés párhuzamosan folyik a ládaépítéssel.
A doboz negyedik lapját már a helyére rakása előtt le kell festeni. Jelöljük be előre a ragasztási helyeket, és ezeket kerüljük ki. Az összeragasztást követően még körbe kell majd festeni az illesztéseket, hogy minden ponton összefüggő legyen a festékréteg. Ehhez persze be kell férni a ládába, legalábbis egy karnyújtásnyira. :-)
Közben elkészült a hátlap/szerelőnyílás fedőlap is. Úgy döntöttem, 4 cm-enként lesz felcsavarozva. Ez közel 40 csavar :-), de legalább az ügyfél meggondolja majd, mielőtt nekiáll lebontani. :-D
Helyére került a másik oldalfal is, és a belső festés gyakorlatilag készen van.                                                           
A szerelőnyílás méretezése kényelmes, a hangszóróhoz jól hozzá lehet férni. A méreteket az is érzékelteti, hogy ha belegondolunk, ez egy 30 cm-es hangszóró...
A szerelőpanel rezgésmentes és légmentes illesztéséhez öntapadós ablakszigetelő gumicsíkkal ragasztottam körbe. A kábelen nem érdemes 10-15 cm-t spórolni, kényelmesebb kezelni az egészet, ha van egy kis ráhagyás.
A ládát persze fejre kell állítani, hogy a tappancsokat rá lehessen tenni. Ezek a műanyag lábak beszegelősek (olyanok, mint egy rajzszög felnagyítva :-)), beütés előtt érdemes 1-2 mm mélyen előfúrni a helyüket.
Mint korábban említettem, a ráhagyás kicsi volt a rögzítőkeret és a cső között, és a festékréteg miatt - bár nem festettem nagyon vastagon - nem fért be a cső, kicsit reszelni kellett belőle. Utána természetesen újra le kell festeni.
Amiről sajnos nem készült fotó, az a szúnyogháló, amit az ügyfél kérésére a cső bejáratához ragasztottam. Így a rovarok még bejuthatnak a reflexcsőbe, de a dobozba már nem tudnak beköltözni.
Bejáratás és tesztüzem: a láda hozza a kívánt mélységeket. :-) Ugyan 15 Hz-en még csak liheg (francba... :-)), de 20 Hz-en már kezdenek mozgolódni a fűtéscsövek a pincében, és ezt úgy, hogy rendesen meg sem tudtam hajtani. Szóval remélhetőleg nem lesz gond a hatásfokkal a végleges használatban sem (a cikk írásának pillanatában a projekt még zajlik).
A látvány meg... hát kb. olyan, mint egy automata gépágyú a.k.a. orosz traffipax. ;-)

A cikk utoljára frissítve: 2013.10.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.05.05.