heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

PC speaker autóhangszóróból

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

Miután az autómban átalakult a hifirendszer, itt volt a remek alkalom, hogy ismét hangdobozt építhessek, ezúttal szüleim részére, PC hangszórónak. Ezúttal persze megint valamit muszáj volt másképp csinálni. :-)
A kiindulási alap tehát az Audiobank TC-5000 hangszórószett. A Thiele-Small paraméterek hiányában úgy döntöttem, hogy egy nettó 11 liter körüli zárt doboz éppen jó lesz. :-)

Mivel az autós csipogók nem igazán hangfalba építésre vannak tervezve, eléggé csúnya látványt nyújtana a doboz egy nagy bumszlival az elején. A megoldás: süllyesszük be a csipogót. Mindez felsőmaró nélkül annyira nem egyszerű feladat, de egy alkalmas méretű lyukfúróval és egy állványos fúrógéppel (és persze türelemmel... :-)) egész korrekt eredményt lehet elérni. Persze a beépítési mélység túl nagy, így egy egyszeres előlap kicsit kevés lenne, a dupla pozdorja pedig fölöslegesen növelné a bruttó méretet, így végül egy maradék szalagparketta darab alkotja a külső előlapot. Ennek az is az előnye, hogy a mélyközepet besüllyesztve, annak az eleje nagyjából síkba kerül majd az előlappal.
A doboznál a belső előlap besüllyed az oldal- illetve fedlapok közé, míg a külső előlap felfekszik ezek élére. Aki ilyet épít, ügyeljen rá, hogy a külső előlapnak megfelelően nagyobbnak kell lennie!
A besüllyesztéshez szépen körbe kell rajzolni a mélyközép hangszórót, és gondosan kivágni az előlapból a kontúrjának megfelelő darabot. Ebben sokat segít, ha a hangszóró füleinél előfúrjuk a deszkát (könnyebb kanyarodni a fűrésszel).
Miután mindkét darabból kivágtam a megfelelő méretű nyílásokat, alaposan összeragasztottam a kettőt. És rögtön láttam is, hogy mit rontottam el. :-( A sorrendet. Mivel a pontosság véges, célszerű elsőnek megcsinálni a külső előlapot, és ehhez igazítani a hátsót. Így egyrészt jó helyre kerül a csipogó fészke, másrészt elkerüljük azt a kockázatot, hogy a belső előlapon annyit kell korrigálni a mélyközép helyét, hogy valahol már nem fog felfeküdni és kifúj. Szerencsére azért ennyire nem mértem rosszul...
Vigyázni kell a csipogónak vágott lyuk méretével, mert a beépítőgyűrű pereme nagyon keskeny. Elég 1 mm tévedés, és már ki is kandikál a lyuk a keret mögül. :-(
Mikor megláttam az autóból kiszerelt szett keresztváltóját, majdnem rosszul lettem... Ez az a keresztváltó, amit a Tuning and Stereo újság úgy írt le, hogy "elég egyszerűre sikeredett"... Hát igen. Túldimenzionáltnak biztosan nem mondható. ;-) 12 dB/oktávval vág, de csak a magasat, a mélyközepet nem. Gyanítom, ezért éreztem behangoláskor úgy, hogy túl sok hang szól 4 kHz környékén. Persze szobai hangdobozban ez így nem maradhat, ezért úgy döntöttem, hogy a szett kap egy Somogyi HV-211A keresztváltót (3.3 kHz, 12 db/oktáv). Igaz, ez 8 ohmra van méretezve, de a célnak még így is teljesen jól meg fog felelni. :-)
Somogyi weboldal
A keresztváltó a doboz aljában kapott helyett. A kábeleket nem árt a doboz lezárása előtt ráforrasztani... ;-) Érdemes ráhagyással dolgozni, hiszen a drótot a hangszórók illetve a hangfalcsatlakozó behelyezése előtt kell majd bekötni. (Ez nyilván abban az esetben igaz, ha az ember nem hagyja "nyersen" a dobozfalat, hanem lefesti vagy letapétázza. Részemről az öntapadós famintázatú tapéta a kedvenc: szinte minden színben kapható, relatív könnyű vele dolgozni, és az eredmény nagyon kellemes látványt nyújt.)
Ezután következhet az előlap behelyezése. Ha rendesen dolgoztuk, meglehetősen szorosan fog illeszkedni, adott esetben még lehet, hogy reszelni is kell belőle. A barkácsáruházak lapszabászata egyébként a barkácsoláshoz bőven elegendő pontossággal vág. Mint a képeken is látható, ezek a dobozok tisztán ragasztással készültek (részemről ez az első, amit így csináltam). A 13 centis hangszóró miatt nem valószínű, hogy a hangnyomás szétvetné az egészet :-), de aki rendes mélyládát épít, annak feltétlenül javasolt a ragasztásos + csavarozásos rögzítés.
Miután minden a helyére került és a ragasztó megkötött, érdemes a doboz nyílásait leragasztani, hogy a reszelés ideje alatt ne kerüljön bele fűrészpor. (Hacsak nem akarjuk, hogy a doboz belsejében majd állandóan a Darude: Sandstorm menjen... ;-))
Következő lépés az első élek levágása 45 fokban. Gyengébb idegzetűek ne vállalkozzanak a feladatra. Noha nem megoldhatatlan, a tapétázást megnehezíti, és azért legalább egy óra, mire az ember körbeér a doboz elején. Először jelöljük be gondosan, hogy meddig tart majd a levágás. Első lépésben nagyon óvatosan, ráhagyással vágjuk körbe szúrófűrésszel, majd reszeljük le pontosan méretre. Mind a szalagparketta, mind a pozdorja hálás anyag reszelés szempontjából, nem szálkásodik, és könnyen megmunkálható.
Az élek lereszelésével kész a nyers doboz. Most következik a tapétázás, ami a dolog legkínosabb része, hiszen ez fog látszani. Ahol nincsenek 45 fokban levágva az élek, ott relatív könnyű a tapéta pontos méretre igazítása, a 45 fokos részeknél nehezebb. Tipp: hátulról haladjunk előre, és utoljára az előlapra rakjuk fel a tapétát.
Miután némi csillapítóvattát is elhelyeztünk a doboz belsejében, nincs más hátra, mint a hangfalcsatlakozó és a hangszórók bekötése és rögzítése. Ügyeljünk a keresztváltó bekötésére, helyes bekötéssel jobban fog szólni. :-) A kész doboz - ha nem is teljesen gyári kinézetű - mindenesetre impozáns látvány, és persze jobban is szól, mint egy 4 collos fullrange elméretezett BR házban... :-)

Az első hallgatás eredménye azért kicsit kettős érzet. Talán túlságosan is megszoktam már ennek a szettnek a kiemelését, mindenesetre kicsit tompábbnak tűnt a hangja a vártnál - cserébe nem visít a magas a fülembe. Mérőjelekkel tesztelve hallhatóan lineárisabb a frekvenciamenete, mint az eredeti keresztváltóval. Egy gondosan méretezett keresztváltó valószínűleg javítana még valamit a dolgon (fázisproblémák?). Ja és persze még csak egy doboz van kész, kettővel nyilván megint változik majd a hatás.
Az alsó határ kb. 80 Hz, ez alatt gyakorlatilag csönd van, tehát egy mélynyomót még elbír a cucc. Mivel mintegy másfél oktávnyit legalább kéne szólni a mélyládának, csak egy zárt, vagy rendesen méretezett basszreflex láda jöhet szóba. Meglátjuk...

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

F Astra hangrendszer (2006.01.)

A harmadik fokozat az én Opel "F" Astrám. Időközben kellően túlképeztem :-) magam autóhifi témában, ezért most egy kicsit más konfiguráció ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.