heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Tölcséres hangfal építése

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)

Tölcséres hangdobozt építeni jóval komplexebb feladat, mint zárt vagy basszreflex dobozt. Kellő gyakorlat és szerszámok nélkül nem szabad belefogni! Nem árt tisztában lenni a tölcséres dobozok működési és méretezési elveivel sem.

A szokásos "kötelező táncok" :-) után természetesen én is valami extrát szerettem volna. Kapóra jött egy hangfalterv a Hobby Hifi újságban... a leírás alapján eldőlt a dolog, szélessávú tölcsér lesz a dologból. Természetesen :-) árban nem volt megfelelő a hangszóró, így magam álltam neki a méretezésnek. Másodikra már egész pofás kis dobozt sikerült tervezni, mint a mellékelt rajz is mutatja. A rajz nem 100% pontosságú, mivel 1:5 arányban rajzoltam, és a 19 mm-es pozdorja a képen 4 mm és nem 3.8. A doboz megépítésénél elölről hátrafelé célszerű mérni, az elemeket a helyükre rakva, így biztosítható, hogy a tölcsér keresztmetszete tényleg úgy alakuljon, ahogy megterveztük.
Hobby Hifi
Tölcsér tervrajz
Néhány szó a tölcsérek előnyeiről és hátrányairól:
- Az előnyök között a tölcsérfanatikusok elsősorban a keresztváltó és általában a keresztezések okozta problémák hiányát emlegetik. Nincsenek interferenciák, a hangforrás pontszerűnek tekinthető, fókuszáltabb a színpadkép, mint egy többutas hangfal esetében. A hatásfok egy zárt dobozénak közel tízszerese (!), ezért relatív kis hangszóróval illetve kis teljesítményű erősítővel is elegendő hangerőt lehet produkálni.
- Hátrányok: a hangszóró frekvenciamenetével általában gondok vannak 10 kHz fölött, nyalábolódik a hang a magasabb frekvenciák felé, nagyméretű és bonyolult doboz szükséges (persze egy lelkes barkácsolónak egy szép feladat kihívást jelent és nem elrettentést... :-)), a levegő nagyarányú kompressziója miatt torzítások léphetnek fel a tölcsér nyakában, a doboz kényes az elhelyezésre.
Akit részletesen érdekel a dolog, az a Single Driver Website oldalon talál információkat.
Szép tölcsér
Single Driver website
A Hobby Hifi által javasolt 230 Eurós Veravox szélessávút kicsit drágának tartottam első körben. Némi keresgélés a neten, végül kikötöttem a Monacor SPH-64X/AD mellett, ami a paraméterei alapján megfelelőnek tűnt és még beleesett a megfizethető kategóriába. Indulhat a dobozépítés. :-)
Akiknek elsőre elég egy egyszerűbb és kisebb doboz, próbálkozhatnak egy könnyebben megépíthető Visaton FRS-8 hangszórós tölcsérrel.
Monacor weboldal
Buschhorn doboz
Noha a rajz (egy tölcsérhez képest ;-)) egyszerűnek tűnik, egy doboz 20 darabból áll össze! Nem csekély anyagmennyiség, sem darabra, sem felületre (több, mint 4 m2 faanyag kell a két dobozhoz). És a BricoStore-ban mindössze egy darabnak tévesztették el a méretét levágáskor... :-)
(Csak, hogy legyen viszonyítási alap: a képen látható kupac 2 méter széles!)
A későbbi pontos illesztések érdekében a munkát érdemes azzal kezdeni, hogy - szigorúan ügyelve a pontosságra! - felrajzoljuk az egyik oldallapra a tölcsér menetét, azzal együtt, hogy az egyes lapok hogyan kerülnek átfedésbe. Ez jól mutatja majd, hogy melyik lapból mennyit kell lereszelni.
Ami a pontosságot illeti: a tölcsér nyakánál a rés 17 mm széles. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy itt 1 mm tévedés 6% hibát jelent! Fordítsunk kellő figyelmet a pontos mérésre, ha már órákon át tervezgettük a tölcsér keresztmetszetének lefutását... :-)
Rajzolás közben érdemes az egyes darabokat jelekkel ellátni, amik a későbbi pozíciójukat mutatják. Ez azért is hasznos, mert relatív sok hasonló méretű fadarabbal kell dolgozni, és könnyű elveszteni a fonalat, hogy most akkor a 42 vagy a 43 centis darabot kell-e lereszelni... Ugyanezeket a pozíciójeleket lehet látni a fenti képen is.
Egy kis elektronikus művészet: :-) a fényképen nem voltak rendesen láthatók a felrajzolt vonalak, ezért rá kellett engedni egy gyors "edge detect"-et...
Mint írtam korábban, a felrajzolási fázist mindenképpen érdemes nagy odafigyeléssel csinálni, és fel kell készülni rá, hogy elég időigényes munka. Nekem az első tölcsér felrajzolása másfél óráig tartott.
(A második is. :-))
Az oldallapok hátsó sarkát le kell vágni. A műveletet dekopírfűrésszel rendesen véghezvinni nem túl egyszerű. Ekkora szakaszon szinte kizárt, hogy egyenesen végigmenjen a szerszám... hacsak sínt nem csinálunk neki. A feladatot egy vízszintező, amit két pillanatszorítóval rögzítünk, hibátlanul megoldja. :-)
A hangszóró mögötti nyomókamra csillapításához a szakirodalom 6-8 mm vastag filcet javasol, persze ilyet sem találtam a barkácsáruházakban. Találtam viszont szőnyeget, aminek az alja vastag filc. "Ez jó lesz!" felkiáltással mentem is a Praktiker eladójához, aki rezzenéstelen arccal levágott nekem egy 25 centis csíkot a 4 m széles szőnyegből... :-)

A hangszóró alatti kihasználatlan térfogatot (a képen a jobb oldali üreg) is célszerű csillapítani (kitömni). Profi testépítők válasszák a homokot erre a célra, én maradtam a padlószőnyegnél, elég nehéz lesz a doboz még így is...
A gondos felrajzolás összerakáskor hozza meg a gyümölcsét: méricskélés nélkül a helyükre lehet illeszteni a megfelelő szögben lereszelt darabokat, és szépen épül a szemünk láttára a tölcsér. Egyre érdemes figyelni: ha nem akarjuk a hangszórókábelt végigfűzni a tölcsér teljes hosszán, akkor előre találjuk ki a kábel útját, és a belső elválasztók beragasztása előtt fúrjuk ki a kábelátvezetések helyét (amit utána tömíteni kell!). A jobb oldali kerek lyuk a majdani hangszórócsatlakozó helye.
Mikor az összes elem a helyére került, gondosan ellenőrizzünk mindent. Míg egy sima zárt vagy basszreflex doboznál nagyjából akadálytalanul ügyködhetünk a doboz belsejében összeragasztás után is, egy tölcsér esetében ez nem igazán működik. Mielőtt tehát a másik oldallapot is véglegesen a helyére rakjuk, győződjünk meg arról, hogy az összes él egy síkban van, és az oldallap sehol nem fog elállni. Ha ugyanis a tölcsér egyes szakaszai nincsenek légmentesen elzárva egymástól, akkor bizony hiába dolgoztunk!
Összerakás után a doboz felületét célszerű glettelni (festés esetén pedig egyenesen kötelező), legalább azokon a részeken, ahol a pozdorjalemez éle lesz tapétázva. A famintázatú tapéta ugyan jó találmány, de könyörtelenül megmutatja a felület egyenletlenségeit. Legyünk rá felkészülve, hogy az első réteg tapaszt "beszívja" a lemez, szinte biztos, hogy egyszeri kenés nem lesz elegendő, ha tényleg sima felületet szeretnénk.
És igeeen! :-) A nehezén már túl vagyunk, lehetne gondolni. Azért célszerű némi időt és energiát tartalékolni a tapétázásra is, nem triviális feladat, különösen a doboz belsejében.
A tölcséres dobozok sajátos formája szinte kéri magának a kétszínű burkolatot. :-)

No és a hangja? Hát igen. :-)
Ha azt mondják, hogy a tölcsér más, mint a többi, akkor hidd el látatlanban. :-) Tényleg az. Ahogy EAR mondta, "mágikus". :-) Nekem ugyan van benne egy jól hallható rezonancia egy ponton (oda se neki, majd kimérem ;-)), de ezzel együtt nagyon tetszik a hang. Az eddigi dobozaimhoz képest légiesen könnyed, szellős, terhelés nélkül is játszva zenél (szobahangerőn gyakorlatilag nem látható membránkitérés!). A "kedvenc műfajok" is a vártnak megfelelőek: jazz, blues csodaszépen szól, a hangszerek élnek, az énekhang a bőr alá megy... Egyvalamit nem szeret: a nagyon nagy hangerőt, gyanítom, itt már a kompresszió okozta problémák jelentkeznek. Ja igen, még valami. A Monacornak kellett jó egy óra, mire "észhez tért", aki ezt a hangszórót választja, készüljön fel arra, hogy a bejáratódási idő alatt sokkoló a hangja... :-)

Szóval megéri-e a macerát? Szerintem igen. ;-)
Egyik kedves olvasóm, Buzás Csaba, alias Dj Csibu vette magának a fáradságot, és megrajzolta a tölcsért 3D-ben. Ezúton is köszönöm a gyönyörű rajzot.
Csaba, szeretném jelezni, hogy a következő doboz egy Schmacks-tölcsér lesz. :-)))
3D tölcsér rajz
Buzás Csaba

A cikk utoljára frissítve: 2006.11.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.06.09.