heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Mélynyomó számítógéphez

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

Hát igen, ha az ember rendesen nekiáll játszani, előbb-utóbb eljön ez a pillanat is. :-) Miután az otthoni hifi átvariálásakor a minihifi ki lett vonva a forgalomból, a hozzá tartozó front és center dobozok gyorsan helyet kaptak a számítógép körül. Szól is gyönyörűen az 5.1-es hang, de... mikor egyik éjjel (kora hajnalban ;-)) a kedvenc játékom valamelyik békésnek tűnő helyszínén váratlanul nekem ugrott egy szép zöld monszta, velőtrázó bömbölést hallatva... nos igen, akkor rájöttem, hogy annyira nem is volt velőtrázó ez a bömbölés. :-( Az egyébként nem rossz Jazz Speakers hangszórókészlet mélynyomójából 50 Hz alatt már csak meleg levegő jön. Nincs más hátra, építeni kell egy rendes mélyládát. A helyigény figyelembevételével úgy döntöttem, a láda egyben lábtartóként is fog funkcionálni. Noha nem vagyok egy bandpass fanatikus, jelen esetben ez az optimális megoldás: egyrészt nem kell az aluláteresztő szűréssel bajlódni, másrészt nem jelent gondot a hangszóró mechanikai védelme sem (mivel csak a reflexcső látszik), és végül, de nem utolsósorban, nem kell azon gondolkozni, hogy a hangszóró merre sugározzon, ami egy zárt vagy reflex doboznál komoly problémát okozna a megvalósításnál. És ha a végén nem szólna teljesen élethűen - hát ismertek valakit, aki látott már szép zöld monsztát élőben? ;-)))

A tervezés jelen esetben "gombhoz a kabátot" típusú: tudjuk, hogy mekkorák lehetnek a láda befoglaló méretei, tudjuk, hogy bandpass lesz, ismerjük a kedvenc reflexcső adatait, és ezek ismeretében kell megválasztani a hangszórót illetve a kamrák méretét.
Szerencsére a feladat közel sem megoldhatatlan. Némi kísérletezés után a Somogyi SRP-2530 megfelelőnek minősül. Miután a két front doboz basszreflex, és így jóval 100 Hz alá lemennek, nincs értelme a hasznos tartományt teljesen lapos karakterisztikájúra méretezni. Lényegesebb, hogy ott legyen ereje a doboznak, ahol a frontok már elhaltak. Ez pedig a 40 Hz környéke. Sokkal lejjebb a megadott peremfeltételekkel - beleértve az árat is - nem lehet menni.
Somogyi weboldal
Mivel a legtöbb PC hangszórókészletnél a mélynyomó dobozába van beépítve az erősítő (akiknek nem, azok ezt a részt átugorhatják), ki kell belőle vezetni a szub jelét. Ezt meg lehet tenni a vonal szintű vagy a hangszóró szintű jellel. Az én szettem esetében három okból lett a hangszóró szintű jel kivezetve:
- igény esetén a beépített hangszóró ki- és bekapcsolható,
- lusta voltam külső erősítővel bajlódni,
- a doboz hátulját pillanatok alatt le lehetett vennni, viszont az előlap felrögzítése nem csavarokkal történt, és nem nagyon sikerült rájönnöm, hogyan is kellene lebontani (viszont a komplett elektronika a hangszóró előtt van).
Így két aranyozott csatlakozó került a doboz hátuljára, és egy high end "Zen" (köszi Subvoice :-))) villanykapcsolóval lehet a külső és a belső hangszóró között váltani. Mikey barátom első kérdése persze az volt: "Na és egy sima 6.3-as jack aljzat miért nem volt jó?" Persze olyat kérdezett, amire maga is tudta, mi a válasz egy igazi barkácsoló részéről: "Mert az éppen nem volt otthon." :-)))
Subvoice honlapja
Mikey honlapja
A bandpass láda ugye abban különbözik a "normális" ládáktól, hogy ebben a hangszóró belül van. A tervezésnél, és különösen az összerakásnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne csináljunk semmi olyat, amivel a hangszórót örökre bezárjuk a ládába. Tehát a doboz egyik oldala mindenképpen legyen levehető. És nem baj, ha ez az az oldal, amerről a hangszórót ki lehet venni. ;-) Nálam ez a jobb oldal lett, mert a bal kamrában van a reflexcső, így a hangszóró kiemelhető anélkül, hogy a csövet rögzítő csavarokat ki kellene tekerni.
A levehető oldallap tömítését külön kell megoldani, hiszen itt ragasztóval nem tömíthetjük az illesztést. Én itt is dekorgumi csíkokat használtam. Az oldallapot a szokásosnál több helyen csavarozzuk fel a megfelelő merevség érdekében.
A kész dobozt a legcélszerűbb az autós mélyládáknál szokásos kárpittal borítani. A levehető oldallapot célszerű külön kárpitozni. Lábtartóról lévén szó, nem árt, ha van egy párna is a láda tetején, mert anélkül azért kicsit kényelmetlen lehet. Feleségemnek már leadtam az igénylőlapot. :-)
És a hangja? Nos igen, le sem tagadhatja, hogy bandpass láda. Viszont ennek megfelelően ütős. Jöhetnek a zöld monszták. :-))) Gondoltam én.

Második felvonás

Nos, a felhőtlen öröm véges ideig tartott. Szól, szól, nem is rossz a hangja, de valahogy nem adja azt az átütő erőt, amire tervezve lett. Na akkor minden hangszóró kikapcs, csak a szubot hergeljük tesztjellel. Ki is derült aztán a turpisság: a Jazz erősítője 80 Hz környékén szépen nyomja a hangot, viszont alatta úgy vág, hogy a 40 Hz körüli kiemelésből nem nagyon marad semmi. Persze mire erre rájöttem, már háromszor újraterveztem a ládát... :-(

A koncepció tehát borult, mégis kell egy külső erősítő. Némi kotorászás a fiókban, és kiderül, hogy van minden, ami kell - kivéve persze a dobozt. Előszedtem a megmaradt rétegelt lemez darabokat, és gyors fűrészelés-reszelés után már glettelhettem is a dobozt.

Mint a kép is mutatja, az alsó lapot relatív könnyen eltávolíthatóra csináltam, hiszen ezen helyezkednek el majd az áramkörök. A doboz két szélén belül levő lécekhez lehet hozzácsavarozni az alaplapot. A doboz tetején pedig a szellőzőnyílás kivágása látható.
A doboz megépítése után kerülnek elhelyezésre az áramkörök. A trafó mellett helyezkedik el az aluláteresztő szűrő stabilizált tápja, mellette maga az LP szűrő. Ez utóbbi gyakorlatilag a négy csatornás erősítő mellett használt keresztváltó LP ágában használt kapcsolás: 24 dB/oktáv meredekségű váltó, 100 Hz-es törésponttal. Alul pedig a MOSFET-es végfok, mellette a tápegység panel (egyenirányító és pufferkondenzátorok). A kábelezés kissé kaotikus :-), de szerencsére zajnak nyoma sincs.

Természetesen javasolt az egészet összeszerelés előtt kipróbálni. ;-)
A dobozt famintázatú tapétával borítottam (nem, nem lesz furnérozva, köszi a tippet ;-)). Baloldalra került egy PC tápventillátor, ami a hűtőbordára fújja a levegőt, jobboldalt kaptak helyet a csatlakozók. Összesen 4 RCA csatlakozó van a dobozon, a PC felől jövő center és szub csatorna jele fel van fűzve. Így egyrészt nincs kábelsaláta, másrészt az eredeti hangszórókészlet hallgatható úgy is, ha a nagy szub ki van kapcsolva.

Még egy apróság: a kulturált falátmenetes hálózati kábel (fröccsöntött műanyag dugóval) és a világítós kapcsoló egy egyszer használatos akciós hosszabbító roncsolásos szétbontásával ;-) vált elérhetővé. Feleannyiba se került, mintha alkatrészenként vettem volna.
A doboz tetején egy "éppen kéznél volt" :-) típusú hangszóróráccsal fedtem be a szellőzőnyílást. Így az egész most kicsit úgy néz ki, mintha aktív centersugárzó lenne. :-)

Persze nem ez a lényeg, hanem ahogy az egész rendszer szól: jóval meggyőzőbb és ütősebb hang, mint a Jazz erősítőjével. Az effektek jóval életszerűbbé váltak, a szörnyek minden lépésénél reng a talaj, a bömbölésük megfelelően öblössé vált. A játék élvezete pedig arányosan fokozódik. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Biamping (2014.03.)

Ez a projekt valahogy nagyon sokáig húzódott, de mivel komoly nyomás volt a feleségem részéről, hogy már nagyon szeretné hallgatni mind a két ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.