heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Konyhai hangrendszer

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

Új igény merült fel feleségem részéről, a konyhai brekegő rádió helyett szeretne valami jobbat hallgatni. A cél egyrészt a költséghatékonyság volt, másrészt egy elfogadható minőség, harmadrészt pedig a strapabírás. Így kivételesen a hangszóró került először kiválasztásra: a Visaton által gyártott FR 13 WP nevű csoda lesz a projekt alapja. Ez egy vízhatlan szélessávú hangszóró, IP65-ös kivitel, ha tengerjáró hajóra jó, akkor konyhába is jó lesz. :-)
A Qts-e 1,17, tipikusan a "baromira nem érdekel, milyen dobozba raksz" :-) hangszórók jellemzője.

Így néz ki a cucc, teljesen kulturált kivitel. Az importot a Bajcsy-Zsilinszky úton található Hangszóróbolt intézte - abszolút korrekt módon és áron. Mondjuk ki kellett várni, míg beérkezik :-), de jelen esetben az idő nem volt kritikus paraméter.
Természetesen lehetne egy sima zárt dobozba rakni, de mivel elég magas a rezonanciafrekvencia (100 Hz), ész nélkül kéne nyomni rá a basszust, hogy legyen elég mélye. Ezért inkább basszreflexet választottam. Nettó 20 literes doboz már egész tűrhető karakterisztikát ad. A paraméterek olyanok, hogy a görbét ennél simábbra nem nagyon lehet kihozni, de azért a jelen alkalmazásban ez valószínűleg elfogadható kompromisszum lesz. :-)
Hú, de rég rajzoltam már hangdoboztervet... De szerencsére még nem felejtettem el, hogyan kell. :-) A Letöltés rovatban megtaláljátok.
Mivel a doboz a konyhaszekrény mellett fog lógni a falon, keskeny és magas formát választottam, a doboz alsó harmadában elhelyezett hangszóróval (hogy legyen némi állóhullám-csillapítás).
Konyhai hangdoboz tervrajz
A doboz összerakása néhány órás ujjgyakorlat, semmi varázslás nincs benne. A falra akasztós elrendezéshez igazodva a hangszórócsatlakozó nem hátulra, hanem az aljára került.
Volt még némi maradék csillapítóvattám, gondoltam, nagyon nem árthat, ha belerakom... :-)
Persze kell egy költséghatékony, és szintén aránylag strapabíró hangforrás is. A választás a Somogyi CD mechanika nélküli, ellenben SD kártyát és pendrive-ot is kezelő autórádiójára esett.
Szerencsére éppen volt otthon elfekvőben 12V-os notebook táp, ez lesz az áramforrás. A kimenetre csak a magam megnyugtatására raktam egy puffer- meg egy zavarszűrő kondenzátort. Meg persze bekapcsolt állapotot jelző LED-et, mert az szörnyen fontos. :-)
A képen a rádió kipróbálásához használt tesztkonfiguráció látható. Az autórádió ISO csatlakozójának bekötéséhez szerencsére rengeteg infó van a neten, de a dugó, amit sikerült vennem, vezetékenként feliratozva volt, így elrontani sem lehetett...

Felületkezelés

A felületkezelést nem akartam elbonyolítani, de hogy a konyhabútorhoz illeszkedjen, úgy döntöttem, legalább az előlap legyen furnérozva. A többi oldal sima lakkozást kapott, hogy azért - legalább kívülről - védve legyen a konyhai atmoszféra viszontagságaitól. :-)
Bejárattam az első dobozt, de még komoly meghallgatást nem csináltam. Elsőre biztató a hang - főzés közbeni háttérrádiózáshoz abszolút használható lesz.

Utolsó lépések

A rádió és a tápegység felrögzítéséhez a fiókban talált maradék anyagokból összeütöttem egy tartókeretet. Mivel furnérozni luxus lett volna, az előlapot simán famintázatú tapétával borítottam.
A rádió természetesen a saját rögzítőkeretébe kerül. A fémkeretnek van rengeteg kihajtható füle - érdemes az összeset kihajtogatni, amit lehet, hogy kellően rögzítve legyen a rádió.
A notebook tápegységet egyszerűen kábelkötegelőkkel rögzítettem, a kábeleket pedig U alakú, szegelhető kábelrögzítő fülekkel (hogy ennek mi lehet a hivatalos neve? :-)).
A felszereléskor végül (utólagos módosítási igény az ügyfél részéről ;-)) kapott egy előlapot a tápegységet eltakarandó.
A hangdobozok polc akasztó fülekkel kerülnek a falra. Hogy ne karcolják véletlenül se a falat, ragasztottam rájuk öntapadós parafa székláb alátéteket.
Így néz ki a két hangdoboz a rendeltetési helyén. Vizuálisan szépen illeszkedik a konyhabútorhoz, idővel a színe is hozzá "érik" majd. A legjobb, hogy még távirányító is jár a rádióhoz, így az asztalnál ülve is el lehet kapcsolni az idegesítő műsorvezetőket. :-)

A rádióvétel elfogadható, bár csúcsminőségűnek közel sem mondanám. Reggeli félkómás rádióhallgatáshoz tökéletes lesz, az előző szappantartónál százszor jobb, SD kártyáról meg aztán főleg. És a rendrakás közepette úgyis belefutottam pár elfekvő fél gigás kártyába...

Inernet rádió

Az elérhető rádióműsorok száma, színvonala és a rádióvétel minősége nagyjából szinkronban zuhant az elmúlt években, így felmerült az igény az analóg rádió kiváltására netrádióval. Szerencsére pihent a fiókban egy használaton kívül Raspberry PI meg egy érintőképernyős monitor, nem is beszélve a PHAT digitális-analóg átalakító kártyáról, így szinte minden megvolt a projekthez. Kellett még vennem tápegységet, erősítőmodult meg pár csatlakozót, aztán már bele is vágtam a projektbe. :-)

Mivel a cuccoknak rendesen kell hely, és utálom, ha centizgetni kell, eleve nagy dobozt terveztem. Így viszont a monitor még a felét sem tölti ki, szóval muszáj volt kitalálni valami díszítést. Pirogravírozás mellett döntöttem. :-)
A monitor az előlapra lesz felszerelve, minden más modul a hátlapra. A felületkezelés előtt már kifúrtam a furatokat a rögzítőcsavaroknak.
A csatlakozók alulra kerültek. Mivel a Wifi külső router-ről (pontosabban access point-ról) megy majd, kellett Ethernet csatlakozó is. Roppantószerszámom persze nincs :-), így a legegyszerűbb megoldás egy aljzat-aljzat toldó beépítése volt. Így mindenhol használhattam gyári LAN kábelt.
A biztonság kedvéért kihoztam egy USB-t, hátha kell még egyszer. Persze ezt is készen vásárolt toldókábellel.
Fent a 230V/24V-os táp, tőle balra a digitális végfok modulok, jobbra az 5V-os DC/DC átalakító a PI-nek. Ahogy látható, csináltam forrfüles tápfeszültség csomópontokat, és bíztam benne, hogy ez majd elég jó földet ad, és nem lesz zaj a hangkimeneten. Hát, tévedtem... de szerencsére elég volt a hangkártya és az erősítő modulok földjét öszekötni, és megszűnt a zaj.
Első tesztmérés: tápfeszültség.
Így néz ki a kész doboz felszerelve és beüzemelve. A hangminőség még 128 kbit/s sebességnél is mesze jobb, mint bármelyik, nálunk fogható rádióadás. Nem is beszélve a kínálatról. :-)
A hangminőség javulásához azért az is hozzájárult, hogy a 16 cm-es szélessávú hangszórókat megtámogattam egy pár 8 cm-essel. Hangváltó sima elsőrendű, egy kondenzátor a kisebbiken, egy tekercs a nagyobbikon, és hopp, hirtelen mintha megjelentek volna a magas hangok az átvitelben. :-)
A PHAT DAC egyébként brutális minőségi előrelépést jelent a PI saját hangkimenetéhez képest, persze a PI tervezésekor nyilván nem az audiofil hangzás volt a prioritási lista élén. :-)

Konklúzió: érdemes belevágni.

A cikk utoljára frissítve: 2019.06.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.05.05.