heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Lancetta

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)
Azt hiszem, a hobbi akkor kezd szenvedéllyé válni, mikor már nem lehet célszerűségi szempontokkal alátámasztani, hogy miért is csinálja az ember. Na nekem a Lancetta volt ez a pont. :-) Mikor megláttam a leírását, az első az volt: nekem ilyen kell. 3 collos játékhangszóró olyan dobozban, aminek 55 Hz az alsó határfrekvenciája - ilyen állat nincs is. :-)
Így aztán ez lett az első olyan doboz, amit nem saját méretezés alapján építettem. Mondjuk én nem is méreteznék olyan dobozt, aminek a magassága 14x akkora, mint a szélessége. :-)
Jelen esetben a hangszórók beszerzése nem egyszerű (Magyarországon nem tudok forgalmazót), és a tervrajzot sem áll módomban közzétenni, az a Hobby Hifi újság szellemi tulajdona. Ezzel együtt ajánlom a projektet mindenkinek, egyszerű, tanulságos, érdekes, és végül, de nem utolsósorban, megfizethető. Ha valakit érdekel, a neten építőkészlet formájában meg lehet rendelni a fő tartozékokat (ehhez jár műszaki rajz is).
Szerintem remek ajándék, és esetemben ez is lett a sorsa. :-)
Hobby Hifi
Hangdoboz építőkészletek
A Lancetta egy úgynevezett egyenes transmission line doboz, ami azt jelenti, hogy a hangszóró gyakorlatilag egy cső egyik végén helyezkedik el, és a csőben levő levegőoszlop rezeg. A doboz alsó határfrekvenciáját a levegőoszlop hossza határozza meg, és általában a hangszóró rezonanciájára méretezik. A Lancetta esetében ez nem igaz: az alsó határfrekvencia jóval a hangszóró rezonanciafrekvenciája alatt van.
A TL dobozok fő gyengéjeként azt szokták felróni, hogy a rezonanciafrekvencia bizonyos többszöröseinél erősen kiemel a karakterisztika, egyenetlen az átvitel. Ennek csillapítása "klasszikus" esetben a TL csillapításával történik, kihasználva azt a tényt, hogy a magasabb frekvenciák a csillapítóanyagban jobban elnyelődnek. Ennek persze hátrányai is vannak, egyrészt nem tökéletes az elnyelés, ráadásul a kihasználni kívánt rezonanciát is csillapítja.
A Lancetta esetében a megoldás belső Helmholtz-rezonátorok használata. Ez gyakorlatilag egy csillapítóanyaggal töltött üreget jelent, ami a külvilághoz egy hangolt reflexcsővel kapcsolódik. Jellemzője, hogy a hangolási frekvencián jelentős energiát képes elnyelni. A Lancetta esetében két belső rezonátor felelős a két kritikus rezonancia csillapításáért.
A két rezonátor reflexcsöve 46 mm belső átmérőjű közönséges PVC cső. Ezeket a leghatékonyabban és legpontosabban gérvágó fűrésszel szabhatjuk méretre. A tartólapokba pontosan 50 mm átmérőjű kört vágjunk, reszelővel tágítsuk, és ha már sikerül belenyomni a csövet, ragasztóval tömítsük az illesztést.
Az üregeket még a doboz összerakása előtt töltsük ki egyenletesen csillapító vattával. A doboz igen kis méretei némi kézügyességet és gondos tervezést igényelnek: hasonlóan a tölcsérhez, ha egyszer összeraktuk, többé nem férünk hozzá a belsejéhez!
Még az összerakás előtt kerüljön be a kábel is. A mozgását megakadályozandó, több ponton rögzítsük a doboz hátfalához. Ne felejtsünk el elég hosszan ráhagyni!
Az előlap helyrerakása előtt behelyezhetjük a cső csillapítását, amire az újság leírása szerint egy vékony csík is elegendő.
A képen megfigyelhető, hogy az előlap fekete, míg az oldallapok barnák. Mivel a dobozt sem tapétázni, sem furnérozni nem akartam, végül is egy "szeszes fapác" névre hallgató találmány mellett döntöttem, ezzel relatív gyorsan lehet színezni a fát, és az eredmény még az MDF esetében is meglepően jól néz ki. Az egyetlen pont, ahol hibázni lehet, az a ragasztások nyoma: ahol kifolyt a ragasztó, hiába töröljük le, ott már nem nyeli ugyanúgy a pácot az anyag.
Az összerakott doboz végül két réteg selyemfényű parkettlakkot kapott.
A dobozhoz javasolt "keresztváltó" használata, ami valójában nem is keresztváltó, hanem csak egy, a karakterisztika egyenetlenségeit kompenzáló párhuzamos RLC kör. A legegyszerűbb az ellenállást és a kondenzátort a tekercs végeire forrasztani, és a tekercset a doboz alapjára csavarozni.
Ami a hangzást illeti, a Lancetta még az én nem túlzottan kifinomult hallásommal is komolyabb járatást igényel. Míg a házimozi dobozoknál két óra elteltével már nem éreztem jelentős változást, a Lancettának jó tíz óra elteltével jött meg igazán a hangja (elsőre siralmas dobozhangon szólal meg).
Persze egy szélessávú nem egy dóm - az iránykarakterisztika elég kúpos, 45 fokon kívülre menve teljesen elhallgatnak a magas hangok. Szemből teljesen jó a hang, és az ígéreteknek megfelelően meglepő mélyeket (és hangerőt!) produkál, emellett szobahangerőn membránmozgásnak még nyoma sincs.
A színpadkép is teljesen rendben van, a hangok elszakadnak a hangszóróktól, és kitöltik a teret. A hangja nagyon kellemes, nekem vidám, pörgős zenéken (pl. "Nut rocker", Szekszárd Big Band) tetszett a legjobban. Nagyon tiszta énekhangoknál (Miklósa Erika) lehet érzékelni, hogy TL doboz, és nem mindenhol mentes a rezonanciától, de hát az fújoljon, aki egy darab 3 collos szélessávúból ennél jobbat épít... :-)

A Lancetta nem az a doboz, ami leüvölti az ember fejét, de ha valaki egy különleges konstrukcióra vágyik, akkor remek választás, és - ellentétben más dobozformákkal - meglepően pozitív reaciókat csalt ki első ránézésre, a doboz dizájnra egyébként nem túlzott mértékben fogékony családtagjaimból is. ;-)

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.