heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Fali transmission line PC hangszóró

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Szobai mélynyomó (2006.01.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

A doboz keletkezésének néhány rém egyszerű oka van: :-)
- Az én PC-men jó ideje egy ezer forint körüli értékű brekegő hivatott hangot produkálni :-(,
- tavasszal akciósan 9 eFt-ért lehetett venni RFX NEO 16 cm-es szettet, azt gondoltam, ennyiért állhat nálam a polcon is :-),
- nem akartam a sokadik "kétutas-zárt" projektbe belefogni, hanem mást akartam (valljuk be, TL-t, amióta a Needle hangja elbűvölt :-)). A hajtogatott TL további előnye, hogy megszabadulhatok egy halom megmaradt kisebb MDF darabtól, ami másra nem lenne használható.

A tervezést nem vittem túlzásba, merthogy eredetileg ez is olyan projektnek lett szánva, amit kezdők is könnyen megépíthetnek. Tehát: minden illesztés derékszög, egy egyszerű, állandó keresztmetszetű, hajtogatott TL-ről van szó. A cső keresztmetszete kb. megegyezik a 16-os mélyközép Sd értékével. Értelemszerűen a két dobozt tükörszimmetrikusan kell megépíteni.
NEO fali TL

Ezúttal nem akartam furnérozással szórakozni - végülis egy sima PC speakerről van szó :-) -, viszont ki akartam próbálni valami új, de egyszerűen megvalósítható felületkezelést. Ez pedig úgy néz ki, hogy maga az MDF doboz tapétázva van, viszont kap egy natúr rétegelt lemez előlapot.

Az összerakás nem egy művészet, két dologra kell figyelni:
- a csipogó hátulról lesz rögzítve, így gondosan ki kell alakítani a helyét az előlap felragasztása előtt (jelen esetben a szett gyári tartozékával), és - a belső falakon lyukakat kell fúrni a kábelátvezetéseknek.
Az előlap csak akkor kerül fel, ha már a doboz tapétázva lett. Így a tapéta éle behajtható az előlap mögé.
... és így néznek ki a félkész dobozok.
Az alsó üreg rejti majd el a keresztváltót. Az előző pontban említett kábelátvezető lyukak megfigyelhetők a képen. Senki meg ne kérdezze, miért nincsenek egy vonalban... Így sikerült. :-)
A lakkozott előlap felragasztása után jöhet a keresztváltó, majd a hangszórók beépítése. A csipogóval kezdjük, hogy a mélyhangszóró nyílásán keresztül hozzáférjünk a kábeléhez.
A tömítéshez ezúttal nem dekorgumit használtam, hanem tömítőgyurmát, amire a Bajcsy-Zsilinszky úti hangszóróboltban beszéltek rá. Meg kell szokni... de jól használható.
A képen már az első doboz bejáratása folyik.
A szett gyenge pontja kétségtelenül a keresztváltó. A magasak szintjének állítására szolgáló műanyag csavarszerűséget az első mozdulattal eltörtem :-(, plusz a kábelrögzítő pontok közül az egyikben helyben forgott a csavar, ezért ott a vezetéket ráforrasztottam a csatlakozóra. A bekötéshez a gyári vezetékeket használtam... hogy is mondjam. Kicsit hátul álltak a sorban, mikor a keresztmetszetet osztogatták :-), de itt egy olyan PC speakerről van szó, ami sosem lesz nagy hangerőn hajtva, így beletörődtem. Azért érdemes megnézni: a zöld cérnaszál a mélyhangszóró kábele...
A hang egyébként első hallásra egész kellemes...
A hangdobozok fel lettek akasztva a falra, a cél ugye az volt, hogy ne állódoboz legyen. A hátoldalukra padlószőnyeget ragasztottam, hogy ne verjék magukat a falhoz. Mivel régi rossz szokásom szerint passzentosra méreteztem a dobozt, felrakáskor egy pillanatra leizzadtam, hogy nem fog elférni az asztal és a polc között...
... de mint a kép mutatja, végül összejött a dolog. :-) És ami még látszik: az a kőkemény Win98-as konfig, amin a jelen weboldal is készül. :-)

Erősítőként megkapta a tesztelésekhez használatos kis UHER-t, ami a jelen alkalmazáshoz bőven sok hangerőt tud produkálni.
És a hangja? Nos, a TL hallhatóan, de nem zavaróan dübörög. Így legalább nem kell hozzá mélyláda. :-) A magasak szintjét minimumra kellett venni, így fülre kellemes a hangzás. Részletezőnek nem mondanám a hangot, de miközben ezeket a sorokat írom, és Tarja Turunen a She's my sin-t énekli, teljesen ki vagyok vele békülve... :-)

A cikk utoljára frissítve: 2008.03.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.