heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Szobai mélynyomó

Otthoni hifi téma
Aktív 2.2 PC speaker (2015.05.)
A nagy mélynyomó (2008.01.)
A osztályú fejhallgató erősítő (2016.08.)
Bass Effect mélyláda (2018.07.)
Cyburg's needle (2006.07.)
Csajos mélyláda (2015.06.)
Csöves erősítő (2006.07.)
Erősítő (2014.03.)
Fali TL PC speaker (2008.03.)
Furnérozás (2006.06.)
Gothic hangdoboz (2017.07.)
Hangdobozépítés FAQ (2006.01.)
Hangdoboz felújítása (2006.11.)
Hangfalépítés (2006.01.)
Hangfaltervezés (2006.11.)
Hangszórós parajelenségek (2006.01.)
Házimozi (2006.01.)
Hifi a kondiszobába (2015.11.)
Hypermax felújítás (2014.07.)
Konyhai hangrendszer (2019.06.)
Lancetta (2006.01.)
Mélyláda az ágy alá (2018.01.)
Mélyláda Kronoscope-hoz (2013.10.)
Mini ghettoblaster (2016.01.)
PC mélynyomó (2006.01.)
PC speaker (2006.01.)
Pico Lino 2 (2018.03.)
Tölcséres hangdoboz (2006.11.)

Mikor szóbakerült a házimozi projekt, hamar kiderült, hogy van otthon elég hangszóró ;-) szinte az összes dobozhoz, kivéve a mélynyomót. Némi elmélkedés és a házimozi erősítők kínálatának tanulmányozása után megszületett a döntés: aktív mélynyomó lesz a dologból. Először a korábban épített kis FET-es végfokomat akartam beüzemelni a feladatra, valami Somogyi mélysugárzóból építendő dobozra, de aztán...

... megláttam egy hirdetést az Interneten. Jó nagy hangszóró kedvező áron! Ez kell nekem. :-)
A hangszóró egy MA Audio P12iL névre hallgató szörnyedvény, öntvénykosár, brutál xmax, kettős lengőtekercs... minden, mi szem-szájnak ingere.
Na persze ehhez kicsit szűk keresztmetszet lenne az én 30W-os mezítlábas FET-es végfokom, úgyhogy megint keresés az interneten a használt erősítők között (ha már dual voice coil, hajtsuk sztereó végfokkal :-)). Miután meglett az erősítő is, nekiállhattam a doboztervezésnek.
A paraméterek alapján száz liter reflex vagy harmincvalahány liter zárt tűnt jónak, maradtam az utóbbinál. A távlati koncepció házimozi ügyben a "mindenki zárt dobozban", no meg jelen esetben a reflexcsövet is a doboz anyagából kellett volna kialakítani, ami a hangolhatóságot lehetetlenné tette volna.
Hogy valami érdekes is legyen a dologban, három új dolgot akartam kipróbálni a dolog kapcsán:
- sarokba helyezett szub (a doboz tele 45 fokos letörésekkel),
- pozdorja helyett MDF mint alapanyag,
- felületkezelésnek famintázatú tapéta helyett furnérozás.
A doboz Qts-e 0.93, amit a tekercsekkel sorbakapcsolt 1000 uF-os kondenzátorokkal (nem tévedés, kondenzátor a mélynyomóban) lehet lecsökkenteni. Az ötlet megint csak a Hobby Hifi újságból származik.
Mélynyomó tervrajz
Hobby Hifi
A dobozt az alaplapra építettem fel, hátulról indulva előre. Okulva a tölcsérnél szerzett pozitív tapasztalatokból, itt is gondosan felrajzoltam az egyes oldallapok majdani elhelyezkedését.
Az MDF kipróbálása után jött a szokásos kérdés: miért nem jutott ez eszembe korábban? Messze jobb dolgozni vele, mint a pozdorjával. Nagyon jól reszelhető, olyan letöréseket lehet pillanatok alatt csinálni, hogy öröm nézni. A mellékelt képen látszik, hogy egy darab reszelő mire is képes. :-)
Az anyag ezen tulajdonságát remekül kihasználhatjuk. Az utolsónak felrakott előlapot ne reszeljük felrakás előtt pontosan méretre, hanem hagyjunk rá egy-egy millimétert a két oldalon. Ezt a ragasztó megkötése után relatív gyorsan lereszelhetjük, amíg az illesztések síkba nem kerülnek. Egy köztes állapotot mutat a kép, látszik, hogy a bal szélen már nem lóg túl az előlap a kapcsolódó oldallapon.
(Ami sajnos szintén látszik, hogy az alaplap levágásakor nem voltam a szúrófűrész virtuóza... :-((( Ezt a részt muszáj lesz fatapasszal javítani.)
Mintegy másfél órányi reszelés után a doboz illesztései szépen el vannak dolgozva, jöhet a furnérozás. A síkba csiszolás egyébként rendkívül fontos, ha furnérozni akarunk. Ellenkező esetben nem lehet rendesen rápréselni a furnért a felületre és hullámos lesz!
Mondanom sem kell, mennyire értek a furnérozáshoz. ;-)
Szerencsére anyagbeszerzéskor sikerült találnom egy roppant szimpatikus céget, ők a Lapp-Fa Kft., ahol egy rossz szó nélkül elmagyarázták nekem a fontosabb dolgokat, és végül elégedetten távoztam egy köteg gőzölt bükk furnérral.
Lapp-Fa Kft.
Az első darab leragasztásáról nincs képem, mert mikor félóra után megnéztem, hogy áll a dolog, azzal a lendülettel téptem le a furnért a dobozról. Hát izé... "kicsit" hullámos lett. :-((( Ezen kétféle módon lehet segíteni: egyszerre kis területet próbálunk lepréselni, másrészt igyekszünk minél nagyobb nyomóerőt kifejteni. A képen látható két pillanatszorító helyett vettem két komolyabbat ;-))), azóta úgy tűnik, lesz valami a dologból. :-)
És igen! Az első darab, ami már ott maradt! :-)
A lefurnérozott dobozt (izé... az igazat megvallva csak az elejét furnéroztam, úgyis a sarokban fog állni :-)), kétszer lefújtam akril lakkal (tekintve, hogy ecsettel nem vagyok valami ügyes), aztán alighogy megszáradt, ment bele a hangszóró. Belső kábelezés tekercsenként 4 mm2 vezetékkel. Stílszerűen :-) krómozott torx csavarokkal rögzítettem.

A kép színei kicsit csalnak a vaku miatt, a doboz valójában inkább vöröses árnyalatú (a következő kép színei közelebb állnak a valósághoz).

Első mérési eredmény: 17 kg. :-)))
Persze rögtön tesztelni is akartam, az egyszerűség kedvéért a PC hangkártya szubcsatornájára kötve. Na itt aztán fehér ember lenni nagy meglepetés: a ".1" csatorna nem is sávkorlátozottan jön ki a gépből! Naná, hiszen a legtöbb PC-s házimozi rendszer 5 darab "kockacukor" sugárzója nem feltétlenül tud megszólalni 100 Hz-től, és így egyszerűbb a hangszórókészletre bízni, hogy hogyan intézi a vágásokat. (Ha vág egyáltalán, hiszen általában bandpass dobozt használnak mélynek, annál meg úgyis mindegy, még ha teljes frekitartományt is kap.)
Nem kell mondanom, hogy a zárt dobozos szub nehezen tűrte a fullrange hajtást... :-/ Az hallatszik, hogy a mélytartományban nincs gondja, de azért a teszt sokkal élvezetesebb lett volna a közép és magastartomány felharmonikusai nélkül... Valszleg összedobok egy kis szubszűrőt, amíg nincs egy rendes sub preout valahol a rendszerben...

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.05.05.